İbn sina'nın kavram anlayışı

2001

Kavram, İbn Sina’nın epistemolojisinde merkezi bir konumdadır. O, kavramı elde edilişleri, meydana getirilişleri açısından psikolojisinde, yapıları ve işlevleri yönüyle de mantığında ele alıp incelemektedir. Bu çerçevede kavram, daha çok tanım ve benzerleri (resm) ile olan ilişkileri boyutuyla analiz edilmektedir. Bu çalışmada, İbn Sina’nın kavram anlayışı, kavram-tanım; kavrammahiyet ve varlık ile kavram –sorular (mesail-metalib) ilişkileri çerçevesinde incelenmeye tabii tutulmuştur.
Avicenna's view of concept has a central place and function in his epistemology. What he said concerning 'concept' constitutes a point tying his psyhcology and logic to each other. According to Avicenna concept is the first knowledge and it is obtained in definition and description. The main subject of this article concerns in disclosing the relations between concept and definition, concept and description, concept and essence.

Kavram, İbn Sina, Mesail-metalib, Epistemology, Avicenna

Peker, H. (2001). "İbn sina'nın kavram anlayışı". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 10(1), 165-176.