Zehavî ve realist arap şiirindeki yeri

Bu çalışmada, Modern Arap edebiyatında realist şiir akımının öncülerinden olan Iraklı şair Cemîl Sıdkî ez-Zehâvî’nin, realist Arap şiirindeki yeri incelenerek Modern Arap Edebiyatına realist şiir açısından ışık tutulmaktadır. Bu bağlamda şairin kısa biyografisi, edebî kişiliği ve şairliği ele alınmaktadır. Şairliği kapsamında şiire bakışı, realist eğiliminin göstergeleri olan ve genellikle siyasal ve sosyal problemlerden ibaret bulunan şiir konuları, şiir örnekleri ve divanlarına ilişkin ayrıntılı bilgilere yer verilmektedir. Sonuç kısmında ise, şiirlerinin özellikleri ve bunlara yönelik eleştiriler yer almaktadır.
This article deals with the place of Irakian poet Gameel Sidqî azZahâwî, one of the pioneers of realist poem movements, in modern Arabic literature. It also studies his brief biography, poems, literary personality, aspects and subjects of his poetry, i.e. the social and political problems. The Conclusion contains the features of his poems and the related critics.

Cemîl Sıdkî ez-Zehâvî, Arap edebiyatı, Realist şiir akımları, Gameel Sidqî az-Zahâwî, Arabic literature, Realist poem movements

Yalar, M. (2006). "Zehavî ve realist arap şiirindeki yeri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 15(1), 47-73.