Altunöz, Utku

Kamu harcamalarındaki artışlar, faiz oranı aracılığıyla özel yatırım harcamalarını düşürecek fakat milli gelir seviyesi değişmeyecektir. Literatürde dışlama etkisi (Crowding-out) olarak adlandırılan bu durum, kamu harcamalarından doğan bütçe açığı ve söz konusu açığın finansmanı nedeni ile ülkemiz içinde önemli bir olgudur. Çalışmamızda öncelikle dışlama etkisi iktisadi ekoller çerçevesinde teorik olarak incelenmektedir. Dışlama etkisi ile ilgili literatür taramasından sonra devlet iç borçlanması ile özel sektör yatırımlarını dışlama ilişkisi ARDL yöntemi ile ampirik olarak test edilmektedir.
Increase in public spending reduces the investment spending in private sector through interest rates. Nonetheless level of national income stays stable. It is known as Crowding-Out effect that is argued to occur when increased government borrowing, a kind of expansionary fiscal policy, reduces investment spending. Crowding outeffect plays an important role for turkey due to deficit of public borrowings and financing of them. In this study, it is examined the crowding-out theory with difference approaches of schools of economics. After literature searching, the relation between public spending and crowding out effect in private sector are tested by ARDL method.

Dışlama etkisi, En küçük kareler yöntemi, İç borçlanma, Crowding out effect, Least squares method, Public spending

Altunöz, U. (2013). "Kamu kesimi iç borçlanmasının özel yatırım harcamaları üzerinde etkisi: Türkiye örneği". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 32(2), 25-53.