1982

Am-241 radyoizotopunun yayınladığı 59,6 keV enerjili gama ışınlarının. tatyum aktive edilmiş sodyum iyodür kristali, alüminyum ve bakır, ortamlardan saçılması, saçılma açısının 24° ile 144° arasındaki değerleri için incelenmiştir. Diferansiyel "Coherent" ve "İncoherent" saçılma tesir kesitlerinin bakır için değerleri "Form Faktörü" ve ''Saçılma Fonksiyonu" yaklaşımları ile kuramsal olarak elde edilmiştir. Tesir kesit kuramsal değerlerinin denel verilerle karşılaştırılmasıyla, her bir saçılma açısı için denel tertip kalibre edilmiştir. Böylece, talyum aktive edilmiş sodyum iyodür kristalinin, diferansiyel tesir kesiti, 59,6 keV enerjili gamalar ve on bir farklı saçılma açısı için mutlak olarak elde edilmiştir. Bileşik maddeler için diferansiyel tesir kesitinin elde edilmesinde kullanılabilecek kuramsal bir model takdim edilmiş ve model denel değerlerle karşılaştırılmıştır.
Scattering of 59,6 keV gamma rays of Am-241 radio active isotobe by thallium activated sodium iodide crystal, aluminium and copper have been determined for scattering angles between 24° and 144°. Differential coherent plus incoherent scattering cross section values for copper have been obtained theoretically, by means of "form factor" and "scattering function" calculations. Comparing the experimental data with the theoretical cross section values for copper, the experimental arrangement has been calibrated for each scattering angle. So, absolute values of differential cross section of thallium activated sodium iodide crystal for 59,6 keV gamma rays for eleven scattering angles have been obtained. A theoretical model to calculate differential scattering cross section of compounds has been introduced and it has been compared with the experimental data.

Nal (Tl) kristali, Radyoizotoplar, 59,6 keV gama, Tesir kesiti, Cross section, Radioisotopes

Özmutlu, C. (1982). ''Nal (Tl) kristalinin Am-241 radyoizotopunun 59,6 keV'lik gamaları için differansiyel tesir kesitinin incelenmesi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 9(2-3), Supplementum 18, 1-11.