2023-09-27

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu araştırmada hafif düzey zihinsel yetersizlik tanısı olan öğrencilere günlük yaşam becerilerinin öğretiminde video modelle öğretimin ve aşamalı yardımla sunulan etkinlik çizelgesinin etkililik ve verimlilikleri karşılaştırılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni katılımcı öğrencilerin bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi kullanma düzeyleridir. Araştırmanın katılımcılarını yaşları 10-11 olan dört erkek öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma, tek denekli araştırma modellerinden uyarlamalı dönüşümlü uygulamalar modeli ile desenlenmiştir. Araştırmada ayrıca katılımcı öğrencilerin kendileriyle ve ebeveynleri ile görüşülerek sosyal geçerlik verisi toplanmıştır. Araştırmanın etkililik bulguları, video modelle öğretim ve aşamalı yardımla sunulan etkinlik çizelgesinin günlük yaşam becerilerinin öğretiminde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Verimlilik bulguları incelendiğinde ise üç öğrencide aşamalı yardımla sunulan etkinlik çizelgesinin becerilerin öğretiminde daha etkili olduğu belirlenirken bir öğrencide anlamlı fark oluşmamıştır. Öğrencilerin edindikleri becerilere ait bilgileri uygulama sonra erdikten iki, üç ve beş hafta sonra sürdürdükleri görülmüştür. Katılımcıların öğretimi gerçekleştirilen becerileri farklı araç-gereç ve kişilere genelleyebildikleri belirlenmiştir. Ayrıca araştırmadan elde edilen sosyal geçerlik bulguları, katılımcı öğrenciler ve ebeveynlerinin araştırmaya yönelik olumlu görüş sahibi olduklarını ortaya koymaktadır.
In this study, the effectiveness and efficiency of video modeling and activity schedule with graduated guidance in teaching daily life skills to students with mild intellectual disability were compared. The dependent variable of the study is the level of using dishwasher and washing machine of the participating students. The participants of the study are four male students aged 10-11. The research was designed with the adaptive alternating treatment design, which is one of the single-subject research models. In the study, social validity data were also collected by interviewing the participant students themselves and their parents. The effectiveness findings of the study reveal that video modeling and activity schedule with graduated guidance are effective in teaching daily life skills. When the productivity findings were examined, it was determined that the activity schedule with graduated guidance was more effective in teaching skills in three students, but there was no significant difference in one student. It was observed that the students continued the knowledge of the acquired skills two, three and five weeks after the intervention. It was determined that the participants were able to generalize the skills taught to different tools and people. In addition, the social validity findings obtained from the research reveal that the participant students and their parents have positive views on the research.

Etkinlik çizelgesi, Ev içi beceriler, Günlük yaşam becerileri, Video modelle öğretim, Zihinsel yetersizlik, Activity schedule, Daily living skills, Domestic skills, Mental disability, Video modeling

İsmailoğlu, A. (2023). Zihinsel yetersizliği olan öğrencilere günlük yaşam becerilerinin öğretiminde kullanılan aşamalı yardımla sunulan etkinlik çizelgesi ile video modelle öğretim uygulamalarının karşılaştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.