Geçici koruma kapsamındaki Suriyeli çocukların eğitim hakkı

Arning, Hatice Selin Pürselim

Bursa Uludağ Üniversitesi

Suriye Arap Cumhuriyeti’ndeki savaşın devam etmesi nedeniyle güvenli bir yaşam alanı olmayan Suriyelilerin ülkelerinden ayrılması yakın tarihin en büyük göç dalgalarından birine neden olmuştur. Bu süreçte, üç milyondan fazla Suriyeli Türkiye’de yaşamaya başlamıştır. Türkiye’deki Suriyelilerin yaklaşık bir buçuk milyonu onsekiz yaşından küçüktür; bir milyonu ise okul çağındaki çocuklardır. Çalışmada, bu çocukların hangi Kanun kapsamına girdiği tespit edilecektir. Daha sonra en temel haklarından biri olan eğitim hakkı, ülkemizin kaliteli bir eğitim sunmak için yürüttüğü çalışmalara yer verilerek açıklanacaktır.
The displacement of Syrians, who do not have a safe living environment due to the ongoing war in Syrian Arab Republic, is one of the biggest migration waves in recent history. During this period, more than three million Syrians started to live in Turkey. Approximately one and a half million of the Syrians living in Turkey are under the age of eighteen and a million of them are school-aged children. This study shall first focus on determining which Law governs the status of these children. Afterwards, the right to education, which is one of their most essential rights, shall be explained by addressing the work undertaken by our country to provide a quality education.

Geçici koruma kanunu, Suriyeli çocuklar, Uluslararası sözleşme, Eğitim, göç, Syrian children, Temporary protection law, Education, Migration, İnternational agreement

Arnıng, H. S. P. (2018). ''Geçici koruma kapsamındaki Suriyeli çocukların eğitim hakkı''. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 37(2), 111-140.