İlaç erupsiyonları

2019-07-03

Özçelik, Sinan

Bursa Uludağ Üniversitesi

İlaç erupsiyonu önemli bir sağlık sorunudur. Çoğu ilaç erupsiyonu hafif seyrederken, bazıları hayatı tehdit edici özellikte, çok az bir kısmı da ölümcül olabilmektedir. İlaç erupsiyonları her türlü dermatozu taklit edebilir. Tüm güçlüklere rağmen ilaç erüpsiyonu tanısı esas olarak klinik bulgulara dayanır. Klinik yaklaşımda esas olan ilaç ilişkisinin ortaya konmasıdır. Bu açıdan yapılacak bir nedensellik değerlendirmesi için Naronjo İlaç Yan Etki Olasılık Ölçeği ve Dünya Sağlık Örgütü - Uppsala İzlem Merkezi’ne ait Nedensellik Değerlendirme Sistemi gibi geliştirilmiş birtakım ölçekler vardır. Reaksiyon şüphesi olan olgularda kullanılmalıdır. İlaç reaksiyonlarında öncelikli yaklaşım önlenmesine yönelik çalışmalara ağırlık verilmesidir. Bunun için mutlak ihtiyaç olmadıkça ilaçlar kullanılmamalı, toplum bu konuda tekrar tekrar bilgilendirilmeli ve akılcı ilaç kullanımına önem verilmelidir.
Drug eruption is a major health problem. While most drug eruptions are mild, self-limited, some has life-threatening potentional and a very small number of it may be fatal. Drug eruptions can mimic any kind of dermatoses. Despite all the difficulties the diagnosis of drug eruption is mainly based on clinical findings. What’s essential in clinical approach is to show the association between the drug and the eruption. There’s a few causality assessment scales such as “Naranjo Adverse Drug Reaction Probability Scale” and “Causality Assessment provided by World Health Organization-Uppsala Monitoring Centre” should be used if there’s any suspicion. Prevention should be a priority while dealing with drug reactions. Drugs should not be used unless absolutely necessary, society should be informed repeatedly and the importance of rational drug use should always be kept on the agenda.

İlaç erupsiyonu, Nedensellik değerlendirmesi, Drug eruptions, Causality assessment

Özçelik, S. (2019). "İlaç erupsiyonları". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 45(2), 231-241.