Osmanlılar döneminde Bursa’da Bektaşi kültürü ve Bektaşi tekkeleri

2001

Anadolu’ya ilk giren Türkler içerisinde çok sayıda sûfi de yer alıyordu. Bunlar arasında oldukça dikkate değer bir topluluk “Abdalân-ı Rûm” adıyla tanınmaktadır. Aynı zamanda ilk Bektaşiler diye nitelenen bu Rum Abdalları’nın büyük bir kısmı, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşu esnasında Bursa’ya yerleşmişlerdi. Bursa’da Bektaşiler’e ait olduğu kesin olarak bilinen Ramazan Baba Tekkesi’nin yanı sıra, Rum Abdalları’ndan olan Abdal Musa, Abdal Murad, Geyikli Baba ve Postinpûş Baba gibi zevatın kurdukları tekkeler de zamanla Bektaşiler tarafından sahiplenilmişlerdir.
Anatolia. Among these the most noticeable ones are the one group called Abdâlân-ı Rum, which are the first signs of the Bektashi order. Most of the Rum Abdals, who are considered the first Bektashis, were settled during the foundation of the Ottoman Empire, in Bursa. Within this city, even though it is known that the Ramazan Baba Dergahı belongs to the Bektashi order, in addition to this, people like Abdal Musa, Abdal Murad, Geyikli Baba and Postinpûsh Baba have founded different tekke’s and later these were accepted by the Bektashi order.

Bektaşiler, Bursa, Osmanlı dönemi, Bektashi, Ottoman region

Çift, S. (2001). "Osmanlılar döneminde Bursa’da Bektaşi kültürü ve Bektaşi tekkeleri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 10(2), 225-239.