Bankacılık sektöründe risk odaklı kamu denetimi: Azerbaycan uygulaması

Mukhtarov, Shahriyar
Mammadov, Zamig
Mammadov, Elvin
Baysal, Bahadır

Mevcut kaynaklar dikkate alındığında bankacılık sektöründe etkin bir kamu denetiminin gerçekleştirilmedigi görülmüştür. Bu çalışmanın başlıca amacı risk odaklı denetim yaklaşımının benimsenmesinin önemini göstermektir. Bu nedenle, bankacılık sektöründe kamu denetiminin etkinliğinin sağlanması için risk odaklı denetim yaklaşımları incelenmiş olup klasik denetim yöntemleri ile kıyaslanmıştır ve eksik ve üstün tarafları belirtilmiştir. Bu çalışmada risk odaklı kamu denetimi için Bankalarda Risk Yönetimi Sisteminin Değerlendirilmesi (BRYSD) yaklaşımı önerilmiş ve Azerbaycan bankacılık sektöründe uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bankacılık sektöründe Denetim otoritesi olan Azerbaycan Merkez Bankası’nın ilgili birimi tarafından gerçekleştirilen incelemeler esnasında önemli bulgular elde edilmiş, uygulama öncesinde belirtilen hedeflere ulaşılmıştır. Yapılan değerlendirmelere göre, önerilen yaklaşımın risk odaklı kamu denetimi için etkinliği arttıracağı varsayılmıştır.
Establishment of an effective supervision is becoming more challenging due to the complex economic environment. Therefore, in order to ensure efficient operations, the development of risk-focused supervision is becoming our main priority. Classical supervision techniques were compared to the risk-based supervision tools in order to identify advantages and disadvantages of both approaches within the framework of risk-focused supervision in the banking sector. The methodology for “Evaluation of Risk Management Systems in Banks (ERMSB)” approach was developed and implemented in the banking sector of Azerbaijan. Important discoveries were made during the analysis conducted by the relevant department (authority) at the Central Bank of Azerbaijan and necessary targets identified before the analysis was reached. According to our evaluations, the proposed method is assumed to increase efficiency within the scope of risk-focused supervision.

Bankacılık Sektörü, Azerbaycan bankacılık sistemi, Denetim, Düzenleme, Risk odaklı kamu denetimi, Risk yönetimi sisteminin değerlendirilmesi, Banking sector, Azerbaijan banking system, Supervision, Regulation, Risk-focused supervision, Evaluation of risk-management system

Mukhtarov, S. vd. (2017). "Bankacılık sektöründe risk odaklı kamu denetimi: Azerbaycan uygulaması". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 36(1), 157-196.