2005-03-27

The aim of the present study is to describe erythrocyte glutathione level and sodium – potassium contents at acute serious haemorrhage. The experiment was performed on adult male 15 Sprague-Dawley rats. Haemorrhage was performed by withdrawing a total volume of 2.1 ml of blood / 100 g body weight over a period of 10 min. Blood was collected twice; before haemorrhage and 1 hour after haemorrhage. Haemorrhage caused approximately 20 % decrease in hematocrit, red blood cells count, amount of haemoglobin and about 60 % decrease in mean arterial pressure but 46 % increase in heart rate. Interestingly, erythrocyte glutathione value does not change in pre- and post-haemorrhage. Moreover, haemorrhage increased plasma and erythrocyte sodium values but decreased plasma and erythrocyte potassium values. In conclusion, due to hemorrhagic shock, increased production of reactive oxygen species is a feature of haemorrhagic shock and decreased erythrocytes by haemorrhage can respond to oxidative stress by upregulating antioxidant defence in terms of increased production of glutathione. Moreover, the observed high sodium concentrations associated with a potassium decrease in red blood cell can be defect in cellular function due to severe hemorrhagic shock.
Çalışmanın amacı akut ciddi kan kaybında alyuvar glutatyon ve alyuvar sodium – potasyum seviyesini belirlemektir. Çalışmada 15 adet Sprague Dawley ırkı erkek yetişkin sıçan kullanılmıştır. Kanatma işlemi 10 dakikalık bir periyotta 100 g vücut ağırlığı başına 2.1 ml kan alınarak gerçekleştirildi. Kan örnekleri kanatmadan önce ve kanatmadan 1 saat sonra olmak üzere iki kez toplandı. Kanatma, hematokrit, alyuvar sayısı ve hemoglobin miktarında yaklaşık % 20, arterial kan basıncında yaklaşık % 60 ve kalp atım sayısında yaklaşık olarak % 46 artmaya neden oldu. İlginç olarak alyuvar glutatyon seviyesi, kanama öncesi ve kanama sonrasında değişiklik göstermedi. Ayrıca, kanama plazma ve alyuvar sodyum seviyelerini arttırırken plazma ve alyuvar potasyum seviyelerini düşürdü. Sonuçta, hemorajik şoktan dolayı reaktif oksijen türlerinin üretimi artabilir ve bu da azalan alyuvarlar glutatyon üretimini artırarak antioksidan savunmayı düzenlemeye ve oksidatif strese cevap vermeye çalışıyor olabilir. Ayrıca, ciddi kan kaybından kaynaklanan alyuvarlarda düşük potasyum seviyesi ile birlikte yüksek sodyum konsantrasyonu hücresel fonksiyonlarda defekte neden olabilir.

Haemorrhage, Kan kaybı, Shock, Erythrocyte, Glutathione, Sodium and potassium, Şok, Alyuvar, Glutatyon, Sodyum ve Potasyum

Yalçın, M. ve Galip, N. (2004). "Influence of acute serious haemorrhagic shock on erythrocyte glutathione and sodium – potassium contents". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 24(1-2-3-4), 15-19.