Hayat Boyu Öğrenme Ölçeği (HBÖÖ): Geçerlik ve güvenirlik çalışması

2016-01-01

Doğan, Soner
Kavtelek, Cahit

Bu araştırmanın amacı, hayat boyu öğrenme kurum yöneticilerinin hayat boyu öğrenmeye ilişkin algılarına dayalı bir ölçek geliştirmektir. Çalışma grubunu Türkiye Yetişkin Öğrenme Projesi Çalıştayı’na 15-16 Nisan ve 21-22 Nisan, 2014 (1, 3 Gruplar) tarihlerinde toplam 18 ilden katılan 372 hayat boyu öğrenme kurum yöneticisi oluşturmaktadır. Verilerin analizinde SPSS 18.00 ve LİSREL 8.7 paket programından yararlanılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliği için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, güvenirlik için ise Cronbach Alfa, Spearman-Brown ve Guttman Split Half güvenirlik analizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre “hayat boyu öğrenme ölçeği” 4 boyuttan ve 28 maddeden oluşan geçerli ve güvenilir bir ölçektir.
The aim of this study is to develop lifelong learning scale based on the perceptions of lifelong learning institution directors. The study group is composed of 372 lifelong learning institution directors from a total of 18 provinces, who participated in the "Turkey Adult Learning Project Workshop" on April 15 to 16 and 21 to 22 April, 2014 (Groups 1 and 3). In the analysis of the data, SPSS 18.00 and LISREL 8.7 software package were used. Exploratory and confirmatory factor analysis and Cronbach Alfa, Spearman-Brown and Guttman Split Half reliability analysis were employed for, respectively, structural validity and reliability of the scale. According to research results, "lifelong learning scale" is a valid and reliable scale consisting of 4 dimensions and 28 items.

Bu çalışma, Yrd.Doç.Dr. Soner DOĞAN danışmanlığında Cahit KAVTELEK tarafından yapılan yüksek lisans tezinden faydalanılarak geliştirilmiştir.

Hayat boyu öğrenme, Geçerlik, Güvenirlik, Hayat boyu öğrenme kurum yöneticileri, Lifelong learning, Validity, Reliability, Lifelong learning institution directors

Doğan, S. ve Kavtelek C. (2016). “Hayat Boyu Öğrenme Ölçeği (HBÖÖ): Geçerlik ve güvenirlik çalışması”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 28(2), 205-222.