Seyyid Usûl Dergâhı ve Meşâyıha ait mezar taşları

Bursa’nın Osmanlı döneminde tasavvuf kültürünün önemli merkezlerinden biri olduğu bilinmektedir. Bursa’daki dergâhlar, bu mekânlarda görev yapan meşayıh ve onlara ait mezar taşları kendi dönemlerinin tarihi açısından oldukça önemlidir. Bu şehirde çeşitli onarımlarla günümüze ulaşabilen ender tarihî mekânlardan biri de Seyyid Usûl Dergâhı’dır. Altıparmak semti, Kuruçeüme Mahallesi’nde bulunan dergâh tamir edilerek kültür merkezi haline getirilmiştir. Bu yazıda dergâhın tarihî geçmişi, görev yapan şeyhler ile bahçede bulunan tarikat mensuplarının mezar taşları hakkında bilgi verilmektedir.
It is well known that Bursa was the center of sufi culture in Ottoman period. Lodges in Bursa, “mashayikh” and their gravestones are very important symbols for the history of that period. Seyyid Usûl Lodge is one of the rare places that can reach to us by several restorations. This Lodge, which is in Altıparmak, Kuruçeşme district, is restored and established as a cultural center. This study aims to give an information about the history of lodge, sheikhs and gravestones in the garden.

Bursa, Tasavvuf, Dergâh, Mezar taşları, Sufism, Dervish lodge, Gravestones

Öcalan, H. B. (2009). "Seyyid Usûl Dergâhı ve Meşâyıha ait mezar taşları". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 18(2), 267-283.