Ahmet Paşa, Necâtî Bey, Fuzûlî, Hayâlî ve Bâkî Divanlarına göre Divan şiirinde meyve

dc.contributor.authorŞanlı, İsmet
dc.date.accessioned2020-11-03T12:49:17Z
dc.date.available2020-11-03T12:49:17Z
dc.date.issued2006-12-01
dc.descriptionBu makale, 07-08 Nisan 2004 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen “Uluslararası Türk Kültüründe Meyve Sempozyumu”nda sunulan bildirinin gözden geçirilerek yeniden düzenlenmiş şeklidir.
dc.description.abstractEdebiyat, yaşadığı dönemde sosyal hayatın izlerini taşır ve çeşitli şekillerde yansıtır. Şair, farkında olsa da olmasa da zamanın etkisinde kalır. Dîvân şiirimiz de toplumun duygu ve düşünce yapısını, bu toplumda meydana gelen ilerleme ve gerilemeleri terennüm etmiştir. Eski medeniyetimizin mahsulü olan Dîvân şiirinde, Fars ve Arap kültürlerinin etkisinin yanında kendi kültürümüzün büyük bir yeri ve önemi bulunmaktadır. Karşılaşılan her imaj, bizi bu kültüre götürür, içerisinde yer alan gizli bir yaşayış ve düşünüş tarzına ulaştırır. Beyitlerde mecaz ve teşbihlerin ardında yaşanılan dönemin bütün izlerini bulabiliriz. Bu makale ile Ahmet Paşa, Necâti Bey, Hayâlî, Fuzûlî ve Bâkî divanlarına göre meyvelerin ele alınışı, yüklenen anlamlar ve meyve etrafında şekillenen hayal unsurları karşılaştırmalı olarak sunularak XV.- XVI. yy.ların önde gelen şairlerine göre bu yüzyıllarda meyveye olan bakış açısı ve yaklaşımlar ortaya konulmaya çalışılacaktır.
dc.description.abstractLiterature has the traces of social life and reflects it at the literary of that period. Poets are influenced of that period and they exposed this effect in their works. In Divan poems produced in the past we see our culture. The traces of that period can be seen in the couplets of that poems. In this work, we will try to clarify the concept of fruit in the eyes of 15 th -16th century poets.
dc.identifier.citationŞanlı, İ. (2006). “Ahmet Paşa, Necâtî Bey, Fuzûlî, Hayâlî ve Bâkî Divanlarına göre Divan şiirinde meyve”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(11), 223-239.
dc.identifier.endpage239
dc.identifier.issn1302-2423
dc.identifier.issue11
dc.identifier.startpage223
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/214605
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/13715
dc.identifier.volume7
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi / Uludağ University Faculty of Arts and Sciences Journal of Social Sciences
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectXV.-XVI. yüzyıl Dîvân şiiri
dc.subjectTürk kültürü
dc.subjectMeyve
dc.subject16th century Divan poetry
dc.subjectTurkish culture
dc.subjectFruit
dc.titleAhmet Paşa, Necâtî Bey, Fuzûlî, Hayâlî ve Bâkî Divanlarına göre Divan şiirinde meyve
dc.title.alternativeFruit in Divan poems according to the Divans of Ahmet Paşa, Necâti Bey, Fuzûlî, Hayâlî, Bâkî and Fidâyî
dc.typeArticle

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
7_11_8.pdf
Boyut:
217.7 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama