Menisküs yırtıklarında bilgisayarlı tomografinin tanı değeri

1991

Çift kontrastlı artrografi menisküs yırtıklarında tanı değeri yüksek bir yöntemdir. İnvaziv bir yöntem olmakla birlikte günümüzde menisküs yırtığı şüphesi olan olgularda sıklıkla kullanılmaktadır. Son zamanlarda birçok araştırıcı tüm dizin anatomisini detaylı olarak gösteren ve non invaziv bir yöntem olan Bilgisayarlı Tomografinin (BT) menisküs yırtıklarında diğer bir değerli yöntem olduğunu göstermiştir. BT nin tam değerini saptamak ve menisküs yırtığı şüphesi olan olgularda meniskleri demonstre etmek amacıyla çalışmamızda 25 olguya prospektif olarak BT, artrografi ve artrografi sonrası BT tetkikleri uygulandı. Kullanılan üç tanı yöntemi ile 19 olguda menisküs yırtığı saptandı. Bu olgularda menisküs yırtıklarının lokalizasyonu ve şekli belirlendi. Diğer altı olguda radyolojik bulgular normal idi. Doğruluk oranı kontrastsız BT de % 96, kontrastlı BT de (postartrografik BT) ise % 92 olarak saptandı. Bu bulgular literatür verileri ile uyumlu bulundu. Sonuçta; artrografi her ne kadar yüksek doğruluk oranına sahip olsa da, BT'nin non invaziv olması nedeniyle menisküs yırtıklarının araştırılmasında tercih edilebilecek değerli bir alternatif yöntem olduğu kanısına vardık.
Double contrast arthrography is a highly demonstrative and conventional technique in the diagnosis of the meniscal tears. Eventhough it is an invasive method, up to date it has been used commonly in patients under suspect of meniscal tears. Recently, many authors concluded that Computed Tomography (CT) is another valuable technique in meniscal tears. CT is a non invasive technique which shows the detailed knee anatomy entirely. In this study 25 patients underwent prospective axial CT, arthrography and post arthrography CT examinations of the knee to evaluate the ability of CT in order to identify and characterize menisci in patients who have been clinically suspected meniscal tears. Meniscal tears were demonstrated by three diagnostic methods in 19 patients. In these patients, localization and configuration of meniscal tears were confirmed. The other six patients had normal radiologic findings. Diagnostic accuracy was 96 % in non-contrast CT and 92 % in postarthrographic CT. These findings match with current literature results. Although, arthrography has a slightly more diagnostic accuracy, CT is another valuable alternative and can be prejeffed because of noninvasive of the method to detect meniscal tears.

Menisküs yırtıkları, Bilgisayarlı tomografi, Meniscus tears, Computed tomography

Kaya, T. vd. (1991). ''Menisküs yırtıklarında bilgisayarlı tomografinin tanı değeri''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18(1), 9-18.