Hipertrofik skar tedavisinde topikal silikon jel uygulamaları

1994-06-15

Durak, Nazım
Kışlaoğlu, Erol
Ermiş, İsmail
Yüksel, Fuat
Peker, Fatih
Uzunismail, Adnan

Hipertrafik skar düzeltilmesinde yeni bir tedavi yönteminin etkisini araştırmak amacıyla bir klinik çalışma yapılmıştı değişik boyut ve olgunlukta hipertrofik skarları 19 hastaya, "Silicone gel sheeting" uygulaması yapılmıştır. Silikon jel tabakası skar üzerinde günde 10-12 saat kalacak şekilde ortalama 12 hafta süreyle uygulanmıştır. Bütün olgularda düzeltme gözlenmiştir. Yöntem, deri bütünlüğü olan tüm olgularda iyi bir şekilde tolere edilmiştir . Bu yöntemin etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Sonuç olarak, metodun hasta ve hekimin beklentilerin olumlu yönde yanıt vermesi açısından kolaylıkla uygulanabileceği kanısındayız.
A clinical study was designed to study the efficacy of a new treatment modality for hypertrophic scar management. "Silicone gel sheeting" was applied to 19 patients with hypertrophic scars of varying severity and maturity. The "Silicone gel sheeting" was left over the scar for 10-12 hours daily for an average period of 12 weeks. Improvement of hypertrophic scar quality was observed and successful in all cases. lt was well tolerated when applied over scars with intact skin. The mode of the action is not known. As a conclusion, the method can easily be applied according to the needs of the patient and the clinician.

Hipertrofik skar, Silicon gel sheeting, Hypertrophic scar, Silicone gel sheeting

Durak, N. vd. (1994). ''Hipertrofik skar tedavisinde topikal silikon jel uygulamaları''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 21(1), 43-46.