R+D management (Bir derginin 10. yılı)

1980

Bursa Üniversitesi

Yaklaşık 10 yıl kadar önce İngiltere 'de yöneylem Araştırma Derneği'nin Araştırma -Geliştirme Grubu endüstriden kamu kuruluşlarından ve akademik kurumlardan ilgili kişileri bir araya getirecek ve bu alandaki yönetim düşüncelerinin ve araştırma bulgularının karşılıklı değişimine olanak sağlayacak bir konferansın toplanması gerekliliğine karar alıyordu. Aynı günlerde bir başka grup, Avrupa'da Araştırma ve Geliştirme Yönetimi konusunda sürekli bir yayının oluşmadığını ortaya koyuyordu. Bu iki girişiminin bir araya gelmesi, R+D Management Dergisinin doğuşunu sağlamış ve Ekim 1970 'de yayınlanan birinci sayı büyük ölçüde yukarıda sözü edilen konferansa sunulan tebliğlere ayrılmıştır. 1980 'de 10. yılın yılını kutlayan bu dergi 10. cildinin özel sayısını da 30 Haziran-2 Temmuz 1980 tarihlerinde Manchester Business School tarafından düzenlenen "Endüstriyel Araştırma -Geliştirme Stratejisi ve Yönetimi konulu konferansa sunulan tebliğlere ayırmış bulunmaktadır. Endüstriyel yapının hızla değiştiği teknolojik sorunlara karşı daha duyarlı ve araştırma geliştirmenin önemi konusunda daha bilinçli bir kamuoyunun daha bilinçli bir kamuoyunun oluştuğu Türkiye'de R+D Management dergisinin tanıtılmasında önemli yararlar görülebilir. Bilindiği gibi araştırma geliştirme çalışmaları yoluyla yeni üretim teknolojilerinin ve yeni ürünlerin elde edilmesine yönelik çabaları yoluyla yeni üretim teknolojilerinin ve yeni ürünlerin elde edilmesine yönelik çabalar çok önemli miktarlarda ekonomik kaynakların kullanımını gerektirmekte ve elde edilebilecek sonuçlar büyük ölçüde belirsizlik taşımaktadır. Bu nedenle bu çalışmalarda etkinliği sağlayacak yönetim tekniklerinin ve bilgisinin kazanılmasında yardımcı olacak kaynaklara büyük gereksinim bulunmaktadır. Bu kısa tanıtıcı yazı bu amaçla kaleme alınmış bulunmaktadır. Bu tür kaynakların önde gelen örneklerinden biri olarak tanımlanabilecek R+D Management Basil Blackwell Yayınevi tarafından Londra'da yılda üç sayı olarak yayınlanmaktadır. Derginin bir cildi, Şubat, Haziran, ve Ekim aylarında çıkan bu üç sayının Yanı sıra tarihsiz olarak yayınlanan bir "özel sayı" ile tamamlanır. Özel sayılar yalnızca belirli tek bir konuya ayrılırlar.

Management dergisi, Yönetim

Barutçugil, İ. S. (1980). "R+D management: Bir derginin 10. yılı". Bursa Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 1(2), 203-205.