C# programlama dilinde geliştirilen program ile rasgeleliğin sınanması

Bu çalışmanın amacı, benzetim çalışmalarında da sıkça kullanılan rassal sayıların rassallığının test edilmesidir. Rassal sayılar, benzetim çalışmalarında analiste kolaylık sağlamaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, kullanılan rassal sayıların gerçekten rassal olup olmadığının sınanması gerektiğidir. Bu çalışmada birçok ilginç yönüyle her alanda karşımıza çıkan ünlü altın oran sayısının virgülden sonraki 49999 hanesinin rasgelelik testleri C# programa dilinde geliştirilen program aracılığıyla gerçekleştirilmiştir.
This paper attempts to analyze randomness of the random numbers that are usually used in simulation studies. Random numbers facilitates to analyst for the the simulation studies. However, an important issue to be considered, random numbers, that are used, should be tested whether they are really random. In this study, we tested randomness of 49999 digit number after the comma of famous golden ratio, which has many interesting aspects of each area, using a program that was developed in the C # program.

Benzetim, C#, Rasgele sayılar, Rasgelelik testleri, Altın oran, Simulation, Golden ratio, Random numbers, Randomness tests

Şenaras, A. E. vd. (2015). "C# programlama dilinde geliştirilen program ile rasgeleliğin sınanması". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 34(1), 27-46.