Plevral tabanlı toraks kitlelerinde US eşliğinde perkütan iğne biyopsisi

1991

Torakal lezyonların tanısında perkütan transtorasik iğne biyopsisi (PTİB) iyi bilinen ve yaygın olarak kullanılan girişimsel bir tanı yöntemidir. Kullanılan iğneler, kesici ve ince aspirasyon iğnesi olmak üzere iki arklı tiptedir. PTİB nin yapılabilmesi için lezyonun kılavuz görüntüleme tekniği ile görülebilmesi gerekir. Çalışmamızda göğüs duvarına komşu lezyonu olan 39 olguya US eşliğinde kesici iğne biyopsisi, aspirasyon biyopsisi veya aynı seansta her ikisi de yapıldı. Doğru tanı oranını kesici iğne biyopsisi uyguladığımız olgularda % 86, aspirasyon biyopsilerinde % 80 olarak bulduk. Komplikasyon saptamadık. Kanımızca US göğüs duvarına komşu ve kemik yapılar tarafından maskelenmeyen kitle lezyonlarının tanısında güvenli ve kolay uygulanabilir olması nedeniyle seçilecek kılavuz görüntüleme yöntemi olmalıdır.
In diagnosis of thoracic lesions percutaneous transthoracic needle biopsy (PTNB) is a well known and widely used invasive diagnostic method. Two types of needles used in the procedure, cutting needle and fine needle for aspiration. In order to perform PTNB, the lesion need to be visualized by guide imaging technique. In our study, 39 cases having lesions adjacent to thoracic wall were applied either US guided cutting needle or fine needle aspiration biopsy, and is some of these cases both were used. We found a true positive diagnostic rate of 86 % in cutting needle biopsies and 80 % in fine needle aspiration biopsies. We have recorded no complication. We suggest that US should be the first choice of guide imaging method in diagnosis of mass lesions adjacent to thoracic wall which are not masked by bony structure because it is reliable and easily appliable.

Plevral tabanlı toraks kitleleri, Perkütan iğne biyopsisi, Pleural based thoracal masses, Aspiration biopsy, Percutaneous fine needle

Sadıkoğlu, M. Y. vd. (1991). "Plevral tabanlı toraks kitlelerinde US eşliğinde perkütan iğne biyopsisi". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18(1), 111-119.