Yönlendirilmiş grafların matrisler teorisine bazı uygulamaları

1987

Bu çalışmada, yönlendirilmiş bir grafa mod2 tamsayılarından oluşan bir matris tekabül ettirmek yerine; reel elemanlı bir M = (mij)nxn matrisine bir Gy (M) bağıntıgrafı tekabül ettirilmiştir. Böylece, reel elemanlı matrisler ve bağıntıgrafları arasında bir ilişki kurulmaya çalışılmıştır. Bu ilişkiden yararlanılarak, verilen bir M matrisinin determinantını, çarpımsal tersini ve özdeğerlerini bulma problemleriyle ilgili olan grafsal metodlar geliştirilmiştir.
In this work, instead of corresponding to a directed graph a matrix which consists of integers mod2; a matrix M = (mij)nxn of real elements is corresponded to the relagraph Gy (M). Thus, it is tried to set up a relation between matrices of real elements and relagraph. By using this relation, graphical methods are developed related with the problems of finding determinant, inverse and eigenvalues of a given matrix M.

Yönlendirilmiş graf, Matrisler teorisi, Grafsal metodlar, Mod2 tamsayıları, Directed graph, Matrix theory, Graphical methods, Integers mod2

Arısoy, M. (1987). “Yönlendirilmiş grafların matrisler teorisine bazı uygulamaları”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(1), 53-59.