Subaraknoid kanamalardan sonra görülen kardiak komplikasyonlar

1994-03-09

Subaraknoid kanamalardan (SAK) sonra görülen kardiak lezyonlar ve aritmiler, özellikle akut dönemde hayatı tehdit eden önemli komplikasyonlarındandır. 1987-93 yılları arasında kliniğimizde yatarak tedavi gören 78 SAK'lı hastada akut dönemde myokard lezyonları, kardiak aritmiler ve EKG değişiklikleri görülme sıklığı ve şiddeti, Hunt ve Hess 'e göre klinik evreler, anevrizma lokalizasyonları ve serum elektrolit düzeylerine göre retrospektif olarak incelendi ve EKG bozukluklarının erken dönem mortalite üzerindeki etkisi araştırıldı. Bizim serimizde olguların % 75.6'sında EKG değişiklikleri, % 39.7 sinde çeşitli kardiak aritmiler ve % 41 'inde hipokalemi saptandı. QTc süresi 440 msan 'den uzun olan 34 olguda ciddi ventriküler aritmi görülme sıklığı anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.05). Klinik evreleri, anevrizma lokajizasyonu ve hipokalemi ile EKG değişiklikleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Mortalitemiz % 25.6 idi. Aritmiler, EKG değişiklik veya myokard infarktüsünün prognozu kötüleştirici etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.
Cardiac lesions and arrhythmias are among the most serious complications seen in acute stage after subarachnoid hemorrhage (SAH). We studied retrospectively 78 patients with SAH, hospitalized between 1987 and 199 3. We have investigated incidence and severity of electrocardiographic changes and cardiac arrhythmias according to clinical grade, site of aneurysm, and serum electrolyte levels and the effect of cardiac disorders on early prognosis. In our series we found electrocardiographic changes in 75. 6 %, various arrhythmias in 39.7 %, hypokalemia in 41 % of cases. Incidence of serious arrhythmias was significantly higher among 34 patients with QTc prolongation (p<0.05). We didn 't find significant correlation between cardiac disorders and clinical grades, hypokalemia, or site of aneurysm. Overall mortality was 25.6 % at the end of 1 st month and we couldn't find any significant effect of myocardial lesions or arrhythmias on early mortality.

Subaraknoid kanama, Aritmi, Arrhytmia, Subarachnoid hemorrhage

Bora, İ. vd. (1994). ''Subaraknoid kanamalardan sonra görülen kardiak komplikasyonlar''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 21(1), 25-29.