Hayvanlarda ötanazi

1999-09-07

Bu makalede, hayvanların insancıl yöntemlerle öldürülmesinde kullanılan ötanazi ilaçlarının ve ötanazi tekniklerinin açıklanması amaçlandı. Uygulanan tekniklerin ve ilaç etkilerinin mekanizması hayvan türlerine göre özetlendi. Tedavisi olmayan hayvanlar ya da deneysel çalışmalarda kullanılan hayvanlar ötanazi edilir. Fakat bu uygulama ağrısız ve hızlı bilinçsizlik oluşturmalı, takiben solunum ve kalbi durdurmalıdır.
In this article, it was aimed to be explain information on euthanasia procedure and euthanasia drugs which were used in humane killing of animals. Mechanism of drug action and application techniques were summarized based on the animal species. Animals suffering from cureless disease or used for experimental studies are euthanized. But this procedure should assure rapid unconsciousness without pain followed by cardiac and respiratory arrest.

Ötanazi, Ölüm, Hayvan, Euthanasia, Death, Animal

Topal, A. (2000). ''Hayvanlarda ötanazi ''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(1-2), 141-147.