1987

Dinç, D. Ali
Eröz, Saffet
Sezer, A. Nuri

Present study was performed on 30 Merino ewes for the synchronization of oestral cycles in Iate anestrous season. The animals were divided into 3 groups and MAP sponges was inserted into the vagina for the first group and MAP sponges + PMSG (500 Ul) was injected intramuscularly to the second group of ewes. The rest 10 ewes were served as controls. The jugular blood samples were collected, 3 days before the MAP applications, on the day of vaginal sponge insertiorı and 1., 2 .. 3., 4., 5. and 6th days after the end of hormone treatments. Plasma progesterone and oestradiol 17 levels were determined by RIA method. On the sampling days the rams were put in the groups and ewes in estrous were bred naturally. The laboratory values and clinical observations were compared with lambing results.
Bu çalışmada geç anöstrüs döneminde bulunan 30 adet Merinos ırkı koyuna MAP ve PMSG hormonları uygulanarak, ovaryum aktivitelerinin uyarılması ve seksüel siklusların senkronizasyonu ile bu işlemlerin fertiliteye etkisini araştırmak amaçlandı. Çalışma materyali onar hayvanlık 3 gruba ayrılarak, birinci gruba vaginal MAP süngerleri (13 gün süreyle), ikinci gruba MAP süngerleri + 500 UI PMSG (i.m.) uygulanırken, üçüncü grup kontrol olarak bırakıldı. Deneme hayvanlarından, hormon uygulamalarından 3 gün önce, uygulama günü ve bitimini izleyen 1., 2., 3., 4., 5. ve 6. günlerde jugular kan örnekleri alındı. Bu örneklerin plazmaları çıkarılarak RIA yöntemi ile progesteron ve estradiol 17 yoğunlukları araştırıldı. Örnekleme günlerinde arama koçu, sabah akşam günde iki defa gruplar içinde dolaştırılarak, östrüs gösterenler belirlendi ve bu hayvanlara doğal aşım yaptırıldı. Çalışma bulguları kuzulamalar beklenerek karşılaştırmalı olarak değerlendirildi.

Bu çalışma Tarım, Orman ve Köy işleri Bakanlığı tarafından desteklenmiştir.

Ewe, Synchronization, Late anestrous season, Medroxyprogesteronacetate, Medroksiprogesteronasetat, (MAP), PMSG hormone, Koyun, Senkronizasyon, Geç uyku mevsimi, PMSG hormonu

Alaçam, E. vd. (1987). ''Anöstrüs dönemindeki koyunlarda ovariel aktivitenin medroksiprogesteron asetat (MAP) ve PMSG hormonu ıile kontrol altına alınması üzerinde çalışma''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 5-6(1-2-3), 103-110.