1975

Bursa Üniversitesi

Miyokardın kontraksiyonu esnasında hücre membranından içeri kalsiyum girdiği bilinmektedir. Hücre içi kalsiyum ise kontraksiyon şiddetini tayin eden önemli faktörlerden biridir. Kinidin ve beta adrenerjik reseptör bloke ediciler iyokard üzerine depressif etkiye sahiptirler. Bu çalışmada depressif etki gösteren dozlarda kinidin, propranolol, praktolol, alprenolol ve LB-46'nın izole kobay papiller adalesinde dışardan verilen kalsiyumun meydana getirdiği (+) - inotropik etkiye karşı çizilen doz- cevap eğrilerini değiştirmedikleri gösterildi. Böylece kinidin ve beta adrenerjik reseptör bloke edicilerin depressif etkilerinin, miyokard hücre membranından kalsiyum girişini önlemek veya kontraktil proteinleri etkilemek suretiyle meydana gelmediği sonucuna varıldı.
As it was shown before, during the contraction of myocardium, calcium enters to the cell. Also it is known that the intracellular calcium content is related with contrdction and contractile force. Quinidine and beta adrenergic receptor blacking drugs has a depressive effect on myocardium. In this study, we have shown that depressive doses of quinidine, propranolol, practolol LB-46 and alprenolol when applied to gunie-pig isolated papillary muscle, the dose-response curves of calcium has not been changed. We have concluded that the depressive effect of quinidine and beta - recepto blackers is not mediated by a blacking action on the influx of calcium or by an effect on contractile proteins.

Kinidin, Miyokarda, Kalsiyum, Calcium, Quinidine, Myocardium

Kıran, B. K. (1975). "Kinidin ve beta bloke edicilerin miyokarda depressif etkisinin kalsiyum ile ilişkisi". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 2(2), 41-56.