2015-08-04

Köklükaya, Ayşe Nesibe
Yıldırım, Ezgi Güven
Selvi, Mahmut

Bu çalışmanın amacı, fen bilgisi öğretmen adaylarının elektromanyetik kirliliğe ilişkin görüşlerini belirlemektir. Çalışmanın katılımcılarını 2013-2014 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Ankara’da bulunan bir devlet üniversitesinin ikinci sınıfında öğrenim gören toplam 20 fen bilgisi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Verilerin toplandığı katılımcılar, araştırmacının araştırma problemlerine cevap bulacağına inandığı kişileri seçmesine olanak veren amaçlı örnekleme ile belirlenmiştir. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden fenomenolojik yöntem kullanılmıştır. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen açık uçlu sorular yolu ile toplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, öğretmen adaylarının elektromanyetik kirlilik hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının bu konuda bilinçlendirilmesi gerekliliği önerilmiştir.
The purpose of this study is to determine the science teacher candidates’ views on electromagnetic pollution. The participans of the research were consisted of total 20, second class candidate science teachers who attended a big university in Ankara in 2013-2014 spring semester. The participants whose the data were collected were determined with a purposive sample which enables researcher to choose the ones who are believed to find to solutions to the problems of the researcher. Phenomenological method of qualitative research design was used in this study. Data were collected open-ended questions which developed by the researchers. According to results of the study it was determined that teacher candidates are not sufficiently knowledgeable about the electromagnetic pollution. It was recommended that teachers candidates need to be aware of this issue.

Bu çalışma ERPA 2014 International Congresses on Education’da sözlü bildiri olarak sunulmuştur.

Çevre sorunu, Elektromanyetik kirlilik, Öğretmen adayı, Environmental problem, Electromagnetic pollution, Teacher candidate

Köklükaya, A.N. vd. (2015). “Fen bilgisi öğretmen adaylarının elektromanyetik kirliliğe ilişkin görüşlerinin belirlenmesi”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 28(2), 155-171.