1984

Akman, Numan

Erken kastrasyonun (1. hafta) besi performansına etkisini araştırmak amacıyla, 14 dişi, 12 erkek ve 10 kastra oğlaktan oluşan gruplar ayrı ayrı yerlerde günlük 250 g kuru ot ve sınırsız (ad libitum) kesit yemle besiye alınmışlardır. Doğumu izleyen 15. haftada başlayan deneme 43. haftada son bulmuş ve hayvanlar yaklaşık 10 aylıkken kesime sevk edilmişlerdir. Besi başı ağırlığı ortalama 16.96, 19.55 ve 19.14 kg olan dişi, erkek ve kastraların besi sonu canlı ağırlık ortalamaları sırayla 38.80, 39.40 ve 44.61 kg bulunmuştur. Yapılan istatistik kontrolda bu dönemde dişilerle erkekler arasında fark olmadığı kastraların ise her iki gruptan da önemli düzeyde ağır oldukları anlaşılmıştır (P < 0.01). Besi süresince ortalama günlük ağırlık artışları, dişi, erkek ve kastralarda sırayla 109.3, 100.1 ve 128.1 g bulunmuştur. Yapılan istatistik analiz sonunda bu değerler bakımından erkeklerle dişiler arasındaki fark önemsiz, kastralarla dişiler ve kastralarla erkekler arasındaki farklar ise önemli bulunmuştur (P < 0.05 ve P < 0.01). Erkeklerde eşeysel faaliyetin görülmeye başlandığı 26. haftadan başlayarak besi sonuna doğru günlük canlı ağırlık artışında düşmeler görülmüştür. Deneme başı olan 15. haftadan 26. haftaya kadar olan artışla, 26-43. hafta arasındaki günlük ağırlık artışı karşılaştırıldığında erkeklerde ortalama 85.1 g, kastralarda ise 49.1 gazalma tesbit edilmiştir. Dişilerin sözü edilen dönemlerdeki günlük ağırlık artışları arasında bir fark görülmemiştir. Araştırma sonuçlarına göre damızlık dışı bırakılacak erkeklerin erkenden kastra edilmesinin besi performansına olumlu etkisi olacağı sonucuna varılmıştır.
To find out the effects of early castration on the fattening performance, 14 female, 12 male and 10 castrated kids separetaly penned and fed adlibitum starting from 15th week up to end to of 43rd weeks after birth. Animals were weighed every two weeks. The mean live weights at 15th week were 16.96, 19.55 and 19.14 and 43rd week were 38.80, 39.40 and 44.61 kg in females, males and castrates respectively. According to statistical analyses castrates were significantly heavier than both females and males. But there was no significant difference between males and females. Mean daily gain during the fattenıng period were 109.3, 100.1 and 128.1 g in females males and castrates respectively. The difference between castrates and females and between castrates and males were statistically significant (P < 0.05 and p < 0.01) , while the difference between males and females was not significant. Starting from the 26th week, in which first signals of reproductıue function in males were observed, to the end of fattening period , slowing down of daily weight gain was observed when compared with the daily gain in the period between 15th - 26th weeks. There were 85.1 g in males and 49.1 g in castrates which were found significant (P < 0.01). Between these two periods the above mentioned slowing down was not observed in females.

Erken kastrasyon, Besi performansı, İstatistik analiz, Akkeçi oğlakları, Early castration, Fattening performance, Statistical analysis, Akkeçi kids

Akman, N. ve Tuncel, E. (1984). “Dişi, erkek ve erken kastra edilmiş Akkeçi oğlaklarında besi performansı üzerinde araştırmalar”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1), 25-31.