Uyku apne sendromu ve trafik kazaları

2004-03-09

Uykululuk ve konsantrasyon kaybı trafik kazalarının sık bir nedenidir. Yeni çalışmalar trafik kazalarının %1-16’sının, sürücünün uyuyakalması veya uykulu olmasına bağlı olduğunu göstermiştir. Obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) gibi uykudaki solunum bozuklukları aşırı uykululuğun sık bir nedenidir ve otomobil kazası riskini arttırmaktadır. OUAS uyku sırasında üst solunum yolunun tekrarlayan kollapsı, nokturnal hipoksemi ve fragmente uyku ile karakterizedir. OUAS’lu hastaların trafik kazası riski, OUAS olmayan kişilere veya genel populasyona göre 2-3 kat yüksektir. Bu derlemede OUAS ile trafik kazaları arasındaki ilişkiyi vurguladık.
Drowsiness and lack of concentration are frequent causes of traffic accidents. Recent studies have reported that 1-16% of crashes may be attributed to the driver falling asleep or being drowsy. Respiratory disorders during sleep, such as obstructive sleep apnea syndrome (OSAS), are common causes of excessive sleepiness and of an increased risk of automobile crashes. OSAS is characterized by repeated collapses of the upper airway during sleep, resulting in nocturnal hypoxemia and fragmented sleep. Patients with OSAS are at 2-3 times greater risk of having an accident than those who are free of OSAS or general population. In this review, we have emphasized the relationship between OSAS and traffic accidents.

Uyku apne sendromu, Trafik kazaları, Sleep apnea syndromes, Traffic accidents

Ursavaş, A. ve Ege, E. (2004). " Uyku apne sendromu ve trafik kazaları". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 30(1), 37-41.