Yeni doğan tetanozunda intratekal homolog veya heterolog antitoksin tedavisi

1975

Bursa Üniversitesi

49 yeni doğan tetanozlu bebek intratekal 250 ünite T.I.G. (Tetanus Immune Globulin Human) ve prednisolone karışımı ile tedavi edildi (vaka ölüm hızı % 20.5). 54 bebek intratekal 2500 ünite T.A.T. (Tetanoz antitoksini equine) ve prednisolone karışımı ile tedavi edildi (vaka ölüm hızı % 14.8). Diğer tedavi metodları iki grupta da ayni idi. Tedavi grupları arasında istatistiksel anlamlı farklılık tesbit edilemedi.
49 infants with tetanus neonatorum were treated with intrathecal 250 units of human tetanus immune globulin and prednisolone mixture (Case fatality rate 20.5 %). 54 cases were treated with intrathecal 2500 ünits of equine tetanus antitoxin and prednisilone mixture (Case fatality rate 14 .8 %). Other methods of treatment were the same in both groaps. As far as the result of two methods of treatment is concerned there is no significant difference between them.

Bu çalışma, 6-13 Nisan 1975 tarihinde Dakar[Senegal]'da düzenlenen IV. İnternasyonal Tetanoz Konferansı'nda bildiri olarak sunulmuştur.

Yeni doğan, Tetanoz, Intratekal homolog, Heterolog antitoksin, Newborn, Tetanus, Intrathecal homologous, Heterologous antitoxin

Ildırım, İ. (1975). "Yeni doğan tetanozunda intratekal homolog veya heterolog antitoksin tedavisi". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 2(2), 71-84.