Matematiksel, veya "doğrusal", programlama: Matematiksel olmayan bir açıklama

1982

Dorfman, Robert

Bu makale matematiksel programlamanın temel düşüncelerini, bunların yaygın bir eki de kabulünü ve takdirini engelleyen cebrik simge ve ifadelerden arındırılmış olarak, ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu metodun grafikle temsiline ağırlık verilerek yapılacaktır. Genel olarak, matematiksel programlama problemlerinin iki boyutlu grafiklerde resimlendirilmesi olanak dışı olmasına karşın grafiklerden çıkaracağımız sonuçlar genel geçerliliği olan sonuçlar olacaktır. kuşkusuz, iktisatta çok boyutlu problemlerin grafikte temsilinin geleneksel ve önemli bir yeri vardır. İktisattaki temel formel problem kaynaklan önceden belirlenen bir hedefe ulaşmak maksimize edecek şekilde dağıtmaktadır. Bu problemin standart formüle edilme biçimi buna marjinal analiz adı verilmektedir sosyal ve iktisadi politikaya ilişkin birçok soruyu anlamamızda ve çok önemli sonuçlar çıkarmada yönlendirici bir rol oynamıştır. Fakat herkes tarafından bilindiği gibi bu analiz biçimi iş hayatında fiilen çalışan kişilere karşılaştıkları iktisadi problemler ve işletme problemlerinin pratik çözümünde yararlı bir araç olarak kendini kabul ettirilmiştir. Matematiksel programlama aynı formel problemin iş hayatında ve iktisadi hayatta pratik kararlar almada yararlı olacak bir kalıp içinde yeniden ifadesine dayanmaktadır. Matematiksel program amanın standart iktisadi problemin ve onun Çözümünü yeniden formüle edilmesinden başka bir şey olmadığı görüşü bu açıklama yazısının temel tezi olmaktadır.

Çevirisi yapılan makalenin künyesi: R. Dorfman, "Mathematical, or 'Linear', Programming: A Nonmathematical Exposition", American Economic Review, December 1953, 797-825. W. Breit and H.M. Hockman (eds.) Readings in Microeconomics, London : Holt, Rinehart and Winston , 1969, Ch. 13 içinde.

Matematik, Doğrusal programlama, Matematiksel olmayan, Matematiksel programlama

Dorfman, R. (1982). ''Matematiksel, veya "doğrusal", programlama: Matematiksel olmayan bir açıklama''. çev. Sacit Ertaş. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(2), 51-77.