Finite element stress and modal analysis of bimetal spur gears

2019-11-18

Bursa Uludağ Üniversitesi

Involute spur gears subject to damage on their fillet and contact areas because of local stresses. There is no significant stress except these regions. Based on this fact, different materials could be used for high stress and low stress regions provided that suitable fusion method is available. This kind of design change results in weight reduction, and it ensures to reduce CO2 emissions for vehicles. In this study, natural frequencies and root stress of bimetal spur gears were analyzed. Results were compared with full steel spur gear. The steel was used for high stress region. Aluminum and magnesium alloys were used as low stress zone.
Evolvent dişli çarklar diş dibi ve temas bölgelerindeki gerilmelerden ötürü hasara maruz kalırlar. Bunun haricinde kalan bölgelerde kayda değer bir gerilme bulunmaz. Bu temel üzerine bir dişli çarkın yüksek ve düşük gerilme bölgeleri uygun bir birleştirme metodu ile farklı malzemelerden imal edilebilir. Bu tarz bir tasarım değişikliği ağırlıkta azalma sağlayarak CO2 gazı emisyonlarını düşürür. Bu çalışmada çift metalli dişli çarkların doğal frekansları ve diş dibi gerilmeleri analiz edilmiştir. Sonuçlar geleneksel çelik malzemeden imal edilmiş dişli çarka ait sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Düşük gerilme bölgesinde alüminyum ve magnezyum alaşımları kullanılmıştır.

Bimetal spur gear, Natural frequencies, Finite element analysis, Çift metalli dişliler, Doğal frekanslar, Sonlu elemanlar analizi

Yılmaz, T. G. ve Karpat, F. (2019). "Finite element stress and modal analysis of bimetal spur gears". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(3), 339-346.