2023-07-14

Demircioğlu, Eda

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı becerileri ile mesleki yeterlikleri arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, sınıf öğretmenlerinin öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı becerilerinin çeşitli değişkenlere göre (cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, mesleki kıdem yılı, çalışılan kurum türü)incelenmesi hedeflenmektedir. Bu çalışmanın örneklemini, 2022-2023 eğitim öğretim döneminde, Bursa ilinin Nilüfer, Osmangazi ve Mudanya ilçelerinde çalışan toplam 363 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Öğretmenlerin 276'sı kadın ve 87'si erkektir. İlişkisel tarama modeli kullanılarak araştırma yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak “Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlik Algısı Ölçeği” ve “Dijital Materyal Tasarımı Yeterliği Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler, Pearson korelasyon, çoklu doğrusal regresyon, bağımsız gruplar t testi ve ANOVA testi uygulanarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, sınıf öğretmenlerinin öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı becerileri ile mesleki yeterlikleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Ayrıca, sınıf öğretmenlerinin öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı becerileri ile mesleki yeterliklerinin cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durumu, mesleki kıdem yılı, çalıştığı kurum türü demografik değişkenlerine göre farklılaştığı gözlemlenmiştir. Bu araştırmada elde edilen sonuçlar, sınıf öğretmenlerinin mesleki yeterliklerini etkileyen faktörlerin daha iyi anlaşılmasına ve bu doğrultuda gerekli düzenlemelerin yapılmasına katkı sağlayacak niteliktedir.
This research aims to examine the relationships between classroom teachers' instructional technology and material design skills and their professional competencies. In addition, it is aimed to examine the instructional technology and material design skills of classroom teachers according to various variables (gender, age, education level, marital status, professional seniority, type of institution). The study sample consisted of 363 classroom teachers working in the Nilüfer, Osmangazi, and Mudanya districts of Bursa province during the 2022-2023 academic year, comprising 276 females and 87 males. The research was conducted using a relational scanning model. “Teaching Profession General Competence Perception Scale” and “Digital Material Design Competence Scale” were used as data collection tools. The collected data were analyzed using Pearson correlation, multiple linear regression, independent groups t-test, and ANOVA. The results indicate that there are positive and significant relationships between classroom teachers' instructional technology and material design skills and their professional competencies. Furthermore, it has been observed that classroom teachers' instructional technology and material design skills and professional competencies differ according to demographic variables such as gender, age, education level, marital status, professional seniority, and the type of institution they work for. The results obtained in this study are of a quality that will contribute to a better understanding of the factors affecting the professional competencies of classroom teachers and to make necessary arrangements in this direction.

Materyal tasarımı becerileri, Mesleki yeterlik, Öğretim teknolojileri, Sınıf öğretmenleri, Classroom teachers, Instructional technologies, Material design skills, Professional competence

Demircioğlu, E. (2023). Sınıf öğretmenlerinin öğretim teknolojileri ve materyal tasarım becerilerinin mesleki yeterlik düzeyleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.