Türk devrimi ve yüksek öğretim gençliği

1980

Ozankaya, Özer

Bursa Üniversitesi

Yüksek öğrenim yıllarını geride bırakanlar, hem ciddi bir şekilde öğrenilmesi gerektiği vurgulanan, hem de geçiştirilerek okutulan Devrim Tarihi dersini anımsasalar gerektir. Şimdi ise, şu soruları sormanın yeridir: Devrim tarihi derslerinde ne öğrendik, ne kaldı aklımızda ve Türk Devrimi gibi tarihte çok önemli bir yer tutan bir olguyu gereği gibi kavrayabildik mi, kavratabildiler mi? Soruları zihinlerimizdeki. olumlu ya da olumsuz yanıtlarıyla birlikte çoğaltmak ve genişletmek mümkündür. - Ozankaya'nın araştırması Devrim Tarihine özgü bu soru-yanıt ikilisine ilişkin bulunmaktadır. öğretim üye yardımcıları, 1976 yılında "Türk Devrim Tarihi öğretimi Araştırması " başlıklı ve "UNESCO .Sosyal ve Beşeri Bilimler İhtisas Komitesi Başkanı " imzahanket formunu- doldurmuşlarsa- anımsayacaklardır. İşte, Ozankaya'nın anket uyguladığı kitlenin bir bölümünü öğretim üye yardımcıları oluşturmaktadır. Araştırma kitlesinin diğer bölümü ise - çok az sayıda Devrim Tarihi dersini okutan öğretim üyelerinden meydana gelmektedir. Araştırmayı üç ana kısımda ele alıp değerlendirmek mümkündür: I. Araştırmanın içeriği ve genel önermeleri, II. Araştırmanın niteliği , III. Araştırmanın Devrim Tarihi dersinin okutulmasına ve Türk Devrimine ilişkin gözlemleri, değerlendirmeleri.

Türk devrimi, Yükseköğretim

Ozankaya, Ö. (1980). "Türk devrimi ve yüksek öğretim gençliği". Bursa Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 1(2), 197-201.