Çağdaş hadis tartışmaları bağlamında Mevdûdî’nin dinamik sünnet yorumu

2003

Ebü’l-A‘lâ Mevdûdî İslâm’ın modern çağda da yaşanabilecek küllî bir hayat nizâmı önerdiğini savunmuş ve bu doğrultuda Hint alt kıtasında bazı siyasî ve fikrî hareketlere öncülük etmiştir. Onun hadise ve hadis usûlüne dinamik bir yapı kazandırmaya yönelik arayışları özellikle alt kıtada büyük tartışmalara neden olmuş, Ehl-i Hadîs ve Ehl-i Kur’ân ekolleri arasında ılımlı bir çizgide yer alan görüşleri dolayısıyla her iki kesim ile de mücadele etmek zorunda kalmıştır. Önerdiği ihyâ esaslı hadis yorumu kendisinin pekçok konuda geleneksel anlayıştan farklı düşünmesi sonucunu doğurdu. Mevdûdî’nin siyâsî-içtimâî önderlik vasfını dikkate almadan sünnete ve klâsik hadis kaynaklarına bakışını incelemek, konuya dair çalışmaların önemli zaafiyetlerinden birisidir. Dolayısıyla bu çalışmada, onun hadislere bakışı, sünnete yüklediği dinamik yorum bağlamında anlamlandırılmaya çalışılmıştır.
Abû’l-A’lâ Mawdûdî has been a rigorous defender of Islam as a comprehensive way of life to be followed even in modern age. He has become a leading figure for certain political and ideological movements in Indian subcontinent. His search for a dynamic understanding of Hadith and its methodology led to serious debates, and his moderate stance between the two schools of Ahl al-Hadith and Ahl-al-Qur’ân left him in a position to be a target for both schools. His interpretation based on ‘ihyâ’ (revitalisation) understanding led him to think in a way different from the traditional understanding. It would not be appropriate to attempt to study Mawdûdî’s approach to the Sunnah and the Hadith sources without taking into account his social-political leadership character. Therefore, this article will try to analyze his approach to Hadith in the context of his overall approach to the dynamic interpretation of Sunnah.

Mevdûdî, Hadis, Hadis usûlü, Sünnet, Fıkıh, Ebû Hanîfe, Hint alt kıtası, Camaat-i İslâmî, Mawdudi, Hadith, Methodology of hadith, Sunnah, Fıqh, Abu Hanifah, Indian supcontinent, Jamaat al-Islami

Hatiboğlu, İ. (2003). "Çağdaş hadis tartışmaları bağlamında Mevdûdî’nin dinamik sünnet yorumu". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 12(1), 29-49.