Türk - Alman ilişkileri

1992

Günümüz dünyasında çeşitli açılardan ortaya çıkan karşılıklı bağımlılık olgusu, devletlerin birbirlerini etkilemede müdahaleye sıkça başvurmalarını kolaylaştırmaktadır. Özellikle bu karşılıklı bağımlılık ilişkisinin simetrik olmayan bir biçimde ortaya çıktığı, sözkonusu taraflardan birinin diğerine daha fazla bağımlı olduğu durumlarda, müdahalenin devletler arasında etki biçimi olarak kullanılması ihtimali artmaktadır. Devletlerin birbirlerine yönelik müdahale eylemlerinin yoğun bir hal alması durumunda, yıkıcı (subversive) faaliyetlerden sözedilmektedir. Zamanımızda özellikle terör ihraç etmek veya genişlemek isteyen devletlerin yıkıcı faaliyetler yoluna başvurduklarına sık rastlanmaktadır. Müdahale şekli, diplomatik ve ekonomik araçlarla olabileceği gibi, gizli ve yıkıcı eylemler şeklinde veya askeri araçlarla da olabilir.

Türk-Alman İlişkileri, Osmanlı İmparatorluğu, 1. Dünya Savaşı

Akarslan, M. (1992). "Türk - Alman ilişkileri". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(1-2), 161-166.