Literaturkritik in der Nazizeit

1995

Die Geschichte der deutschen Literaturkritik in der Nazizeit habe ich in dieser Arbeit getrennt von der allgemeinen Geschichte der deutschen Literaturkritik behandelt, weil sowohl die Literatur als auch die Literaturkritik im Naziregime ganz andersartige Eigenschaften trägt. In dieser Zeit wurden die bisherigen Wertvorstellungen und dichterischen Tätigkeiten uın ihrer Ideologie willen verfälscht und vernichtet-
Bir önceki çalışmamda Alman yazınında "YAZIN ELEŞTİRİSİ"ni incelerken, gelişme sürecini Nazi döneminin başlangıcına kadar devam ettirmiştim. Bu çalışmada ise Nazi dönemi yazın eleştirisini ayrı olarak ele alacağım. Nazi döneminin kendine özgü koşulları yazın ve yazın eleştirisinin gelişimini de doğrudan etkilemiştir. Nazi döneminde, o zamana değin geliştirilen değer yargıları ve yazınsal çalışmalar, var olan siyasi iktidarın ideolojik yaklaşımları doğrultusunda çarpıtılmış veya yokedilmiştir. Bu dönemin yazını daha çok propaganda aracı, yazınsal eleştiri ise ideolojik denetim olmaktan öteye gitmemiştir. O nedenle sözünü ettiğimiz bu yıllarda gerçek anlamda yazın eleştirisinden söz edemeyiz. Demokratik yaşam koşullarının yok edildiği, totaliter yönetim dönemlerinde yazın, yazın eleştirisi ve diğer sanatsal etkinlikler ile kişilik ve yaratıcılığın gelişmesi de olası değildir.

Literaturkritik, Nazizeit, Ideologie, Yazın eleştirisi

Kudat, C. (1995). "Literaturkritik in der Nazizeit". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(1), 93-95.