1988

Erbengi, Türkan

Bu çalışmada, kesilmiş erişkin sıçan spinal korduna fötal beyin grefti koyularak nöral transplantasyonun etkileri araştırıldı. Bu amaçla sıçanlar 3 gruba ayrıldı ve 30 sıçan kullanıldı. Deney grubu I'de (n : 10; torakal 9-12 arasına laminektomi yapılıp, posterior kolumnada greft yerleştirilmesi ve kord lezyonu yapmak amacıyla 2-3 mm 3 'lük kavite hazırlanarak 17-19 günlük gebe sıçanların embriyolarının beyinlerinden alınan neokortikal dokular implante edildi. Deney grubu II (n : 10) de kavite hazırlandıktan 1 hafta sonra nöral greft konuldu. Üçüncü grup (n: 10) kontrol grubu (KG) olarak kullanıldı. Kavite açıldı fakat greft koyulmadan bırakıldı. 2 aylık bekleme süresinden sonra sıçanların greftli bölgeleri blok halinde çıkarıldı. Histolojik ve ultrastrüktürel incelemede her iki grupta da nöronların yaşadığı ve aksonal uzantı gösterdiği saptandı. Neticelerin kıyaslanmasında geç dönemde koyulan greftlerin kaviteyi tam doldurduğu aksonal uzantının spinal kordia ilişkili olduğu ve dejeneratif değişikliklerin olmayışı ile, erken dönem greftlerine nazaran survive yönünden çok daha başarılı olduğu görüldü.
In the present study, the effect of fetal neural grafts on the transected spinal cords were investigated. For this purpose animals were divided into 3 groups and a total 30 rats used. Thorasic spinal cord between Th 9-12 were used for transplantation site. The neural tissues were obtained from the 17-18 days old embryos. In the first experiment group (n : 10) neural tissues of 2-3 mm in volume were directly injected into the transected spinal cord after preparing cavity for implantation on the left posterior column. In the second experiment group (n: 10) a week after cavity preparation delayed transplantations were performed. The third group (n: 10) served as a sham control group. Two months later, spinal cords were removed and histological and ultrastructural studies were performed. It was found that delayed transplanted grafts had better survival rate and axonal sprouting and good connection into the host cord than immediately transplanted ones.

Erişkin sıçanlar, Spinal, Transplantation of grafts, Fötal beyin, Greft transplantasyonu, Işık mikroskobu, Ultrastrüktürel inceleme, Adult rats, Fetal brain, Spinal cord, Light microscope

Aksoy, K. vd. (1988). ''Erişkin sıçanların spinal korduna fötal beyin greftlerinin transplantasyonu: lşık mikroskobu ve ultrastrüktürel inceleme''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 15(2), 315-326.