Bursa ve yöresinde yenidoğan bebeklerde patent duktus arteriozus görünme hızı

1982

Bu prospektif çalışma, bazı bebeklerde doğumdan sonra bir süre açık kalabilen duktus arteriozus'a ait üfürümlerin, ülkemizde Bursa ve yöresinde duyuluş sıklığını ve bunların kayboluş zamanlarını belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmada 136 prematüre bebeğin 17'sinde (% 12,5), riskli yenidoğan 22 bebeğin 4'ünde (% 18) ve zamanında doğmuş 710 normal yenidoğanın 4'ünde (% 0,56) patent duktusa ait sistolik ya da kontinü üfürümlere rastlandı. Prematürelerde patent duktusun spantan kapanma süresinin ortalama 36,9 gün (değişkenlik 7-82 gün), riskli bebeklerde ortalama 12 gün (değişkenlik 7-20 gün) olduğu görüldü. Normal yenidoğanlarda ise, hemen ilk günde duktus arteriozus'un kapandığı belirlendi. Bazı istisnaları olmakla beraber, prematüre bebeklerde kapanma süresinin bebeğin beklenen normal doğum zamanına yakın olduğu dikkati çekti. Prematürelik arttıkça, örneğin prematüre bebeğin gestasyonel yaşı küçüldükçe, patent duktus rastlantı hızının buna paralel olarak artmadığı gözlendi.
This prospective study was undertaken to asses the incidence and disappearance of ductal murmurs persisting for days or weeks in some infants living in Bursa of its environment. A sistolic or continuous murmurs due to a patent ductus arteriosus was noted in 17 of 136 prematurely born babies (12.5 %) and 4 of 22 newborn infants "at risk" ( 18 %) and 4 of 710 newly born normal infants terme (0.56 %). The murmur had disappeared by 7 to 82 days in premature babies (mean 36.9 days), 7-20 days in newly born babies at risk (mean 12 days) and almost in a one day in normal newborn term infants. Although there is some exception, spontaneous closure of patent ductus in premature babies in almost the same time as its expected delivery time. The incidence of patent ductus arteriosus was not found to increase with increasing prematurity.

Bu çalışma,5-9 Temmuz 1982 tarihlerinde İstanbul[Türkiye]'da düzenlenen XXI. Türk Pediatri Kongresi'nde bildiri olarak sunulmuştur.

Bursa, Yenidoğan bebekler, Patent duktus, Patent ductus, Newborn babies, Arteriosus, Arteriozus

Meriç, N. vd. (1982). ''Bursa ve yöresinde yenidoğan bebeklerde patent duktus arteriozus görünme hızı''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 9(2-3), 133-140.