Avrupa’da “iyi Müslüman” olmak: Hollanda örneği

Bekaroğlu, Edip Asaf

Since the bombings in Madrid (2004) and London (2005), a “total suspicion” on Muslims in Europe has been constructed. Because of that, Muslims in Europe has been continuously tested about their integration into the host societies. The aim of these debates about Muslim integration is to build and promote some “good Muslim” models and denigrate others. In the Dutch case, two models got prominence: abandoning Islam to be Dutch and moderating Islam to be Dutch. Lately, Ahmed Aboutaleb, a representative of the second model, has been promoted the most. Also, Aboutaleb, a pious Muslim, has a very close standpoint with the “new liberals”, who argues that the clash is not between Islam and the West, but between Islamism and the believers of liberal values.
Madrid (2004) ve Londra (2005) bombalamaların dan itibaren Avrupalı Müslümanlar üzerinde bir “total şüphe” oluşmuştur. Bunun neticesinde Avrupa’daki Müslümanlar yaşadıkları topluma uyum sağlayıp sağlamadıkları konusunda daimi bir teste tabi olmaktadırlar. Müslümanların entegrasyonu üzerine yapılan tartışmaların muradı bir takım “iyi Müslüman” modellerini inşa edip öne çıkarmak, diğerlerini ise kötülemektir. Hollanda örneğine bakıldığında iki model öne çıkmaktadır: terk-i İslam ederek Hollandalı olmak ve İslam’ı liberalleştirerek Hollandalı olmak. Son yıllarda en çok öne çıkan örnek ikinci modelin temsilcisi olan Ahmed Aboutaleb dir. Dindar bir Müslüman olan Ahmed Aboutaleb çatışmayı İslam ve Batı arasında değil de İslamcılık ile liberal değerlere inananlar arasında olduğunu söyleyen “yeni liberalizm”e de yakın bir duruş sergilemektedir.

İntegration, European Muslims, Neo liberalism, Netherlands, Islamisms, Multi-culturalism, Avrupalı Müslümanlar, Entegrasyon, Yeni liberalizm, Hollanda, İslamcılık, Çokkültürcülük

Bekaroğlu, E. A. (2009). ''Avrupa’da “iyi Müslüman” olmak: Hollanda örneği''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 28(2), 25-54.