Türkiye’de dış ticaret açıklarının borçlar üzerine etkisi

2004

Gül, Ekrem
Ünlü, Ahmet

İkiz açıkların varlığının söz konusu olduğu ülkelerde ödemeler dengesinde ödeme zayıflıklarına yol açan dış ticaret açıklarının ve kamu sektörü ödeme gücündeki zayıflıkları yansıtan bütçe açıklarının borçlanma üzerinde etkili olduğu belirtilmektedir. Borçlanmanın kaynaklarına göre iç ve dış olarak incelendiği göz önüne alındığında, dış ticaret açıklarının dış borçlanma üzerinde ve bütçe açıklarının iç borçlanma üzerinde etkili olduğu kanısı vardır. Bu çalışma ile dış ticaret açıklarının borçlanmayı ortaya çıkardığı ayrıca dış veya iç borçlanmanın hangisi üzerinde daha etkili olduğu analiz edilecektir.
In the countries that have the existence of twin deficits, it is clarified that foreign trade deficit causing insolvency in payment balance and budget deficits reflecting frailness in the solvency of Public sector have influence on borrowing. When the borrowing is classified for sources as internal and external, some opinions may reveal as foreign trade deficits have effects on foreign debt and budget deficits have effects on internal debt. By means of this paper, it will be ampirically investigated whether foreign trade deficit cause the borrowing and besides which kind of borrowing between external or internal have more effects on foreign trade deficit.

Dış ticaret açıkları, Borçlar, Nedensellik, International trade deficits, Debts, Causality

Gül, E. ve Ünlü, A. (2004). "Türkiye’de dış ticaret açıklarının borçlar üzerine etkisi". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23(2), 1-20.