1992

1- Ankete katılan öğrencilerin mezun oldukları liseler, yöneldikleri branşlar ve öğretmenliğe yönelmede cinsiyet faktörü: a) Öğrencilerin mezun oldukları liseler ve yöneldikleri branşlar: Tespitlerimize göre; ankete katılan öğrencilerin mezun oldukları liselerin amaçlarına uygun bir dağılımla yükseköğretimden branş tercihi yaptıkları anlaşıl­ maktadır. Genel lise çıkışlılar; Sosyal Bilimler Bölümleri, Fen Bilimleri Bölümle­ri, Yabancı Diller Bölümleri ile Eğitim Yüksek Okullarında yoğunluk kazanmak­tadırlar. Buna karşılık, Meslek Liselerinden mezunlar da çoğunlukla ortaöğrenim­lerine uygun olarak yükseköğrenime yönelmektedirler. İmam-Hatip Lisesi çı­kışlılar; İlâhiyat Fakültelerini, Kız Meslek Lisesi çıkışlılar; Meslekî Eğitim Fakül­tesini, Endüstri' Meslek Lisesi veya Teknik Liselerden mezun olanların çoğunluğu da Teknik Eğitim Fakültelerim öncelikle tercih ederek girmektedirler (Bkz. Tab­lo: I). Tercihlerin bu şekilde yapılmış olması tabiidir ve olması gerekeni de her­ halde budur denilebilir.

Öğrenci, Tercihler, Branş, Lise, Yükseköğretim

Öcal, M. (1992). "Öğrencilerin "tercih gerekçeleri bakımından” öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumları arasında ilâhiyat fakültelerinin yeri: II. Yorumlar". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 4(4), 165-188.