Kültüre insan keratinosit üretimi ve klinik uygulanımları

2004-03-17

Geniş yanıklarda ve kronik ülserasyonlarda, derinin rekonstrüksiyonu çözümü zor bir problemdir. Otolog deri greftleri deri rekonstrüksiyonunda en ideal çözümdür. Ancak geniş yanık vakalarında yeterli otogreft verici alan olmaması nedeniyle kalıcı yara örtümü sağlanmasında zorlukla karşılaşılır. Bunun sonucu olarak, hastalar sepsis ya da diğer komplikasyonlar nedeniyle kaybedilebilmektedir. Doku mühendisliğindeki ilerlemeler, kültüre keratinositlerden otolog epitelyum elde edilmesini sağlamıştır. Kültüre epidermal otogreft elde etme tekniği pahalı olmasına rağmen, geniş yanık vakalarında kısa sürede kalıcı örtüm sağlaması nedeniyle hayat kurtarıcıdır. Özellikle yanık tedavisinde insan keratinosit kültürünün önemli bir yeri olması nedeniyle bu yazıda kültüre keratinosit elde etme tekniği, kullanım şekilleri ve klinikte kullanım alanları gözden geçirildi.
Reconstruction of skin has been a challenging problem for surgeons in massive burns and chronic ulcerations. Autologous skin grafts are the ideal solution in reconstruction. In patients with extensive burns, surgeons often face difficulties in providing adequate permanent wound coverage because of inadequate donor autograft area. As a result of this, patients may be die of sepcis or other complications. The process in tissue engineering has led to harvest autologous epithelium by cultured keratinocytes. Although the technique of harvesting cultured epidermal autograft is expensive, grafting patients who are extensively burned with cultured epidermal autografts has been a lifesaving measure. Since cultured human keratinocytes are valuable tool especially in burn care, in this paper, the technique of harvesting cultured keratinocytes, cultured skin substitutes and their clinical use were reviewed.

Keratinosit kültürü, Yanık, Doku kültürü, Hücre transplantasyonu, Keratinocyte culture, Burn, Tissue culture, Cell transplantation

Özgenel, G. Y. (2004). "Kültüre insan keratinosit üretimi ve klinik uygulanımları". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 30(1), 43-46.