Mitral darlığı olgularında tedavi ilkeleri

1981

Bursa Üniversitesi

Mitral darlığı nedeniyle ortaya çıkan akut akciğer ödemi, tromboembolism, hemoptizi, ritm bozuklukları özellikle atrial fibrilasyon sıklıkla karşılaşılan olaylar içinde bulunmaktadır. Digitalizasyon, diüretik tedavisi gibi klasik medikal tedavinin aynı olmasına karşılık antikoagülan tedavinin uygulanışı tartışmalıdır. Medikal teknolojideki gelişmeler mitral darlığının cerrahi tedavisinde yeni boyutlar geliştirmiştir. Operasyon sırasında veya daha sonra kardiologları ve cerrahları uğraştıran sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Acute pulmonary edema, thromboembolism, haemopthisis disturbance of rhythm especially atrial fibrillation are frequently seen in cases of mitral stenosis. Administration of anticoagulants are disputed but digitalisation and administration of diuretic are recommended by many authors. Technological advances obtained in recent years have opened new fields in the surgical treatment of mitral stenosis. Many problems may occur during or after the operation that must be taken care of by the surgeon and cardiologists.

Mitral darlığı olguları, Mitral stenosis, Principles of treatment, Tedavi ilkeleri

Aydınlar, A. ve Cordan, J. (1981). "Mitral darlığı olgularında tedavi ilkeleri". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 8(3), 323-329.