Yeni bilgiler ışığında Ressam Mehmet Ali Laga

2008-06-01

Türk resminin gelişimindeki ilk evrelerde önemli yer tutan asker ressamlardan biri olan Mehmet Ali Laga (1878-1947), Türk tarihinin en hareketli dönemlerinden birinde yaşamış ve yaşamından izler, resimlerine de yansımıştır. Yaşamıyla ve resim üslubuyla döneminin diğer ressamlarından ayrılan Laga, Balkan ve Çanakkale savaşlarına katılmış, Bulgarlar’ın eline esir düşmüş, ama resimden vazgeçmemiş, askeri okullarda resim öğretmenliği yaparak resim sergilerine katılmış bir ressamımızdır. Bunlara rağmen Mehmet Ali Laga’ya gereken önem verilmemiştir ve Türk resim sanatını konu alan kaynaklarda aktarılan bilgiler de birbirinin aynı nitelikte olup belli hatalar içermektedir. Hayatına ve faaliyetlerine dair bu hataların bazıları, burada düzeltilirken bazıları da yeniden tartışmaya açılmaktadır.
Mehmet Ali Laga was a military artist, who has a significant role in the early developing phases of Turkish Painting. He lived in one of the most restless times of Turkish history, and all that remains in his life had serious influences in his paintings. Laga, who divers from other painters with his life and style in his era, fought in Balcanic War and Battle of Gallipoli, captured by Bulgars as a prisoner of War, but he did not gave up painting. He gave painting lessons in Military Schools, and participated in many exhibitions. In despite of all, unfortunately he is extreemly neglected. All of the limited information about him obtained from the resources of Turkish Painting is similar to each other and has significant errors. Some of the errors about his life and work will be corrected here, while some others will be open to discussion.

Asker ressam, Zafir ailesi, Balkan Savaşı, Esaret, Anton Mitov, Çanakkale Savaşı, Galatasaray sergileri, Military artist, Zafir Family, Balcanic War, Captivity, Battle of Gallipoli, Galatasaray exhibitions

Topallı, E. (2008). “Yeni bilgiler ışığında Ressam Mehmet Ali Laga”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(14), 45-70.