Sönmez, Rukiye
Eroğlu, Umut

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu araştırma havayolu sektöründe faaliyet gösteren firmaların rakipleriyle oluşturdukları işbirliklerine odaklanmaktadır. Bir firma aynı sektörde bulunan diğer firmalarla rekabetçi avantajı elde etmek için işbirliği oluşturmaktadır. Ancak rakip olmalarından dolayı bu amaçlarına ulaşmaları genellikle mümkün olmamaktadır. Bu nedenle araştırma firmaların rakipleriyle olan işbirliklerinin belirlenmesini, bu ilişkilerin daha iyi anlaşılmasını ve böylelikle rakipler arasındaki etkileşimin açıklanmasını amaçlamaktadır. Örneklem olarak Türkiye havayolu sektöründe faaliyet gösteren firmalar seçilmiştir. Araştırma sonucunda rakiplerle gerçekleştirilen işbirliklerinde, firmalar daha dikkatli hareket ederek belirli bir pazara ya da coğrafi alana yöneldiği görülmektedir. Ayrıca sektördeki işbirliği ilişkilerinde, firmaların birbirlerinin rekabetçi alanına girmemesi için genellikle yabancı firmalarla işbirliği tercih edilmekte ve işbirliğinin yoğun olduğu anlaşmalarda pazar örtüşümü azaltılarak rekabetçi baskı hafifletilmeye çalışılmaktadır.
This research focuses on collaboration which firms operating in the airline industry engage in rivals. When firm collaborates with another in the same industry, the aim of both firms is to gain a competitive advantage. However, it is often not possible for both of them to achieve their goals in the same way owing to the fact that they are competitors. For this reason, it is aimed to determine the collaboration with competitors in industry and to better understand the structurally collaboration between competitors. The study sample consisted of firms operating in Turkish airline industry. The results suggest that firms concentrate on specific geographical area or activity in the co-optation relationships by acting more carefully. In addition, it is trying to decrease competitive pressure in the co-opetition relationships in the industry generally preferred to collaborate with foreign firms to avoid matching the competitive area of firms.

Bu çalışma, Rukiye SÖNMEZ’in Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde gerçekleştirdiği "İşbirliği ve rekabet ikilemi: Rekabetçi işbirliğinin firmaların rekabetçi davranışlarına etkisi üzerine Türkiye havayolu sektöründe bir araştırma" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.
Bu çalışma, VII. Ulusal Havacılık ve Uzay Konferansında sunulmuştur.

İşbirliği, Havayolu sektörü, Rekabet, Rekabetçi işbirliği, Strateji, Collaboration, Airline industry, Competition, Co-Opetition, Strategy

Sönmez, R. ve Eroğlu, U. (2020). "Türk havayolu sektöründe rakip firmalar arasındaki rekabetçi işbirliği ilişkileri". Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 39(2), 171-193.