2020-08-04

Birgül, Aşkın

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışma, Bursa ilinden toplanan ve “organik yumurta ve/veya köy yumurtası” olarak satışa sunulan yumurta örneklerinde ağır metal konsantrasyon seviyelerinin belirlenmesi ve risk değerlendirmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yumurta örnekleri 7 farklı örnekleme noktasından toplanmıştır. Yumurtaların ak ve sarılarında ayrı ayrı Cd, Hg, Pb, V, Cr, Mn, Co, Ni, Cu, Zn ve As metallerine bakılmıştır. Analizler indüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometre (ICP-MS) cihazı kullanılarak yapılmıştır. Toplanan yumurta örneklerinde tespit edilen ağır metallerin ortalama konsantrasyon seviyeleri ağır metalin türüne bağlı olarak yumurta sarısında 0,0012 ile 0,390 μg/g arasında, yumurta beyazında ise 0,00123 ile 193 μg/g arasında değiştiği tespit edilmiştir. Yapılan risk karakterizasyonu işlemi neticesinde toplanan yumurta örneklerinin THQ değerlerinin yumurtanın sarı kısmı için 1,1x10-3 ile 0,637 arasında, yumurtanın beyaz kısmı için 1,91 x10-4 ile 0,01438 arasında değişim gösterdiği ve herhangi bir risk oluşturmadığı tespit edilmiştir.
This study was carried out with the aim of determining the levels of heavy metal concentration in egg samples collected from Bursa province and presented as "organic eggs and/or village eggs" for exposure and risk assessment. Egg samples were collected from 7 different sampling points. The contents of Cd, Hg, Pb, V, Cr, Mn, Co, Ni, Cu, Zn and As in the yolk and albumen part of the eggs were examined separately. Analyzes were performed using inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). The mean concentrations of heavy metals detected in collected egg samples were found to vary between 0.0012 and 0.390 μg/g in egg yolks and between 0.00123 and 193 μg/g in albumen depending on the weight of heavy metals. Risk characterization process showed that the THQ values of collected egg samples vary between 1.1x10-3 and 0.637 for the yolk and vary between 1.91 x10-4 and 0.01438 for the albumen part of the eggs and do not pose any risk.

Bursa, Yumurta, Ağır metal, Konsantrasyon, Risk karakterizasyonu, Egg, Heavy metal, Concentration, Risk characterization

Birgül, A. (2020). "Bursa ili’nden toplanan yumurta örneklerinde ağır metal içeriğinin belirlenmesi ve risk değerlendirmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 25(2), 1003-1014.