1988

Horner, Wolfrang

Bu çalışmada, okulun gençlerin meslek yönelimleri üzerindeki rolü, birbirin­den çok farklı olan iki toplumsal sistem içinde incelenmektedir. Okulun bu rolü, genel eğitimin içinde bir teknolojiye başlangıç programının yer almasından ötürü söz konusudur. Karşılaştırma, kuramsal sistem analizi yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Sonuçta, okulun üretim dünyasından gelen zorlamalara karşı gizli bir direncinin varlığı olgusunun her iki ülkede de bulunduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmada, bu sosyolojik gerçeğin yorumu için bir model geliştirilmiştir. Bu model, henüz ta­mamlanmamış olan bir çalışmayla da desteklenecektir.
L 'article analyse le problem de la contribution possible de l'lcole al'orien tatian professionnelle des jeunes dans deux systemes sociaux tres difflrents. Cette contribution se fait notammant par l'introduction d 'une initiation Mchnologique dans 'l'enseignement general. La comparaisan est effectuie a l'aide de l'outillage conceptuel de l'analyse systemique. Elle montre en demiere analyse, un phenomene commun de resiatance cachee de l'cole contre les contenus venant du monde productif. Est presente un modele d 'interpretation sociologique de ce phenomene, modele qu 'il reste corroborer dans une nouvelle recherche en cours.

Bu başlık altındaki makale, Mayıs 1983 'de, eğitim sosyolojisi alanın da Toulouse 'da düzenlenmiş olan bir konferanslar serisinde yer almış bir sununun gözden geçirilmiş ve genişletilmiş halidir. Wolswagen şirketi tarafından yapıl­ması istenmiş bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koymaktadır. Raporun tam metni Almancada yayınlanmıştır (Homer, Schlott, 1983).

Fransa okul sistemi, Sovyetler Birliği okul sistemi, Système scolaire en France, Système scolaire de l'Union soviétique

Horner, W. (1988). "Fransa ve Sovyetler Birliği'nde okul sistemi ve mesleğe geçiş sorunu (Eğitim-üretim ilişkişi üzerine bir sistemler arası karşılaştırma )". çev. Şermin Yurdusev. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(1), 211-219.