Sartre’da özgürlük tasarımının çöküşü

dc.contributor.authorGülen, A. Kadir
dc.date.accessioned2024-04-05T06:27:55Z
dc.date.available2024-04-05T06:27:55Z
dc.date.issued2024-02-27
dc.description.abstractSartre’ın ilk eserlerine bakıldığında, öznel özgürlük ile nesnel ilişkiler arasında hareket hâlinde bir gerilim olduğu fark edilir. Sartre felsefi bir akım olarak fenomenolojiyi ve estetik bir paradigma olarak modernizmi aynı anda benimsemiştir. Fenomenoloji öznelliğin ve yaşam dünyasının kavramsal düşünceden önce geldiğini ileri süren bir perspektife yaslanır. Oysa modernist estetik gerçekliğin birebir temsilinden vazgeçilmesini ve öznelliğin özerk bir dil sistemi içerisinde kurulmasını amaçlar. Bu bakış açıları arasındaki karşıtlığın aslında özne ile nesne arasındaki karşıtlığın bir tezahürü olduğu söylenebilir. Bu karşıtlık belli bir olumsuzlama mantığına dayanan etkin bir karşıtlıktır. Kapitalizm geliştikçe Sartrecı öznellik ve onun özgürlüğe ilişkin iddiaları nesnel dünyanın kontrol edilemez güçleri karşısında gerçekçi bir alternatif olmaktan çıkacaktır. Bunun en önemli nedenlerinden biri toplumsal bireyler arasında kurulan ilişkilerin düşmanca doğasıdır. Bir diğeri ise “savaş” ve “bakış” gibi kolektif olarak varlık kazanan güçlerin yarattığı yoğun ve çeşitli duygulanımlar nedeniyle bedensel ve zihinsel varoluşun geri alınamaz bir krize girmesidir.
dc.description.abstractWhen looking at Sartre’s early works, one realizes that there is a tension in motion between subjective freedom and objective relations. Sartre simultaneously adopted phenomenology as a philosophical movement and modernism as an aesthetic paradigm. Phenomenology is based on a perspective which suggests subjectivity and the lifeworld precede conceptual thought. However, modernist aesthetics aims to abandon the literal representation of reality and to establish subjectivity within an autonomous language system. It can be said that the opposition between these perspectives is actually a manifestation of the opposition between subject and object. This opposition is an active opposition based on a certain logic of negation. As capitalism develops, Sartrean subjectivity and its claims to freedom will cease to be a realistic alternative to the uncontrollable forces of the objective world. One of the most important reasons for this is the hostile nature of the relationships established between social individuals. Another is that physical and mental existence enters an irreversible crisis due to the intense and diverse emotions created by forces that come into existence collectively, such as “war” and “gaze”.
dc.identifier.citationGülen, A. K. (2024). "Sartre’da özgürlük tasarımının çöküşü". Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 23(1), 170-190.
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.20981/kaygi.1427905
dc.identifier.endpage190
dc.identifier.issn2645-8950
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage170
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kaygi/issue/83690/1427905
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3692377
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/41053
dc.identifier.volume23
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.journalKaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectSartre
dc.subjectFenomenoloji
dc.subjectModernizm
dc.subjectÖzgürlük
dc.subjectÖznellik
dc.subjectDuygulanım
dc.subjectPhenomenology
dc.subjectModernism
dc.subjectFreedom
dc.subjectSubjectivity
dc.subjectAffection
dc.titleSartre’da özgürlük tasarımının çöküşü
dc.title.alternativeThe collapse of the idea of freedom in sartre
dc.typeArticle

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
23_1_7.pdf
Boyut:
317.98 KB
Format:
Adobe Portable Document Format