Erkek infertilitesinde yarikoselin rolü

1993-10-06

Çalışmamızda, U.Ü.T,F. Üroloji kliniğine infertilite nedeniyle başvurup varikosel saptanan ve infertilite neden olabilecek başka hastalık saptanmayan 100 erkek hastaya yüksek spermatik ven ligasyonu uygulanmış ve elde edilen sonuçlar tartışılmıştır. Varikosel, spermatozoanın semen ml'sindeki sayısını azaltıcı etki gösterdiği, özellikle normal hareketlilik oranını düşürdüğü, bu etkinin varikosel derece artışı ile koşulluk gösterdiği saptanmıştır. Yüzde 28 olguda aynı taraftaki testiste, % 16 olguda ise karşı taraftaki testiste küçülme saptanmıştır. Varikoselektomiden 1 yıl sonra yapılan semen incelemelerinde, ameliyat öncesi aligaspermik olan % 60 hastanın% 6.6'sında sperm sayıları normale ulaşmıştır. Daha önce astenospermi saptanan % 92 olgunun % 43.5 'unda sperm hareketlilik oranı normale dönmüştür. Teratospermi saptanan% 33 olguda ise sperm yapılarında normale d6nme oranı % 81.8 olarak bulunmuştur. Bu bulguların sonucunda, varikosel saptanan infertil erkeklerde varikoselektomi uygulanması şiddetle önerilmektedir.
One hundred infertile male patients with no identified cause of infertility other than varicocele were undergone high ligali on of internal spermatic vein. The results are discussed. It is found that varicocele has a negative effect on spermatozoa by means of morphology, motility and mean number in each milliliter of semen. An ipsilateral testicular atrophy in % 38 patients and contralateral in % 16 was detected. On se,nen analysis performed I year postoperatively, % 56.6 of 60 oligospermic patients showed improvement by their sperm counts where in % 43. 5 of 92 patients normalisation of motility was observed. Of 33 patients suffering from teratospermia% 81.8 were no further teratospermia. As a conclusion, varicocelectomy is highly recommended in infertile men with varicocele.

Varikosel, İnfertilite, Varicocele, İnfertiliy

Yavaşçaoğlu, İ. vd. (1993). ''Erkek infertilitesinde yarikoselin rolü''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 20(3), 295-298.