Nietzsche ve felsefesi

2002

Demirtaş, Pınar

Nietzsche'nin yapmak istediği felsefenin temelinde yatan fikir Batı Metafiziğinin çöküşü ve Tanrı'nın ölümüdür. Nietzsche metafiziğin en üstünde olan kişi, diğer bir deyişle son metafizikçidir. Ortaya koyduğu metafizik, içinde bir ters çevrilmişlik taşır. Yaptığı felsefede duyulur dünya ve duyulur üstü dünya yer değiştirmiştir. Gelenekten gelen duyu üstünün değeri fikri ortadan kalkmış ve eğer varolana yani gerçek dünyaya yüklenmiştir. Artık yapılacak olan duyulur-üstünü, geleneğin metafizik alanına bırakmayacaktır. Duyulur dünyada Tanrı somutlaşacak ve ölecektir. Burada yapılan temel somutlaştırmanın nedeni, Tanrı’nın yok oluşunun açıklamasını karşılamaktır.

Nietzsche ve felsefesi, Batı metafiziği, Tanrı, Ters çevrilmişlik

Demirtaş, P. (2002). ''Nietzsche ve felsefesi''. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 1, 26-32.