1991

Erdinç, I.
Bolat, Ö.
Demirel, N.

Bu çalışmamızda 26 diabetes mellituslu (DM) hastada glikozillenmiş hemoglobin (GHb, HbA1c) konsantrasyonları ile serum trigliserid ve kolesterol arasındaki ilişkiler incelenmiş, ayrıca sonuçlar 21 kişilik sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Çalışma grubuna dahil edilen hastaların yaş ortalaması 48,11 ± 17,23, ortalama diyabet süresi 8,23 ± 4,8 yıldır. Çalışma sırasında hastaların hiçbirinde diyabete ait akut komplikasyon tespit edilmedi ( diyabetik ketoasidoz, nonketotic diabetik koma vb.). Kontrol grubuna göre DM'lu hastalarda GHb konsantrasyonu, serum trigliserid ve kolesterol seviyeleri önemli derecede yüksektir (p < 0,001). DM'lu hastalarda GHb konsantrasyonu ile serum trigliserid seviyesi arasında yüksek derecede korelasyon gözlenmiştir (r: 0,80, p < 0,001). Serum kolesterol seviyesi ile GHb konsantrasyonu arasında, trigliserid seviyesi ile GHb konsantrasyonu arasındaki kadar yüksek olmamakla beraber anlamlı bir korelasyon mevcuttur (r: 0,40, p < 0.05).
In this study association between serum triglyceride and cholesterol concentration with Glycosylated Hemoglobin (GHb, Hb1J concentration was investigated in 26 diabetic patients, and compared with 21 normal persons. Mean age of the study grup is 48,11 ± 17,23, mean diabetic duration is 8,23 ± 4,8 years. There was not any acute diabetic complications (i.e. diabetic ketoacidosis, non-ketotic diabetic coma ete.) at study time. In the diabetic patients GHb concentrations, serum triglyceride and cholesterol levels significantly elevated than in the control group (p < 0,001). There was a significant correlation between GHb concentrations and serum triglyceride levels in diabetic patients (r: 0,80, p < 0,01). There was a correlation between serum cholesterol levels and GHb concentrations but that is not significant as correlations between triglyceride levels and GHb concentrations (r: 0,40, p < 0,05).

Diabetes mellituslu hastalar, Glikozillenmiş hemoglobin, Serum trigliserid, Kolesterol seviyeleri, Patients with diabetes mellitus, Glycosylated hemoglobin, Cholesterol level, Serum triglyceride, Diabetes mellitus, Triglyceride

Demirel, N. vd. (1991). ''Diabetes mellituslu hastalarda glikozillenmiş hemoglobin ile serum trigliserid ve kolesterol seviyeleri arasındaki ilişkiler''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18(3), 477-482.