Kedilerin beslenmesinde taurinin önemi

1997

Taurinin kükürt kapsayan bir amino asit (2-aminoethane sulfonic acid) olduğu ilk defa Tiedaman ve Gmelin tarafından öküz safrasında izole edildiği 1827 yılında ortaya konulmuş, ancak kedilerde esansiyel rolü olduğu 1960'lı yıllarda anlaşılmıştır. Daha sonra kazeine dayalı yarı saflaştırılmış diyetle beslenen kedilerde korneal ve retinat lezyonlar oluştuğu ancak bu lezyonların vitamin A takviyesiyle iyileşmediği ve bu durumdan başka bir etkenin sorumlu olması gerektiği ileri sürülmüştür. Bu bozukluklarda anahtar rolü taurinin oynadığı ise yetmişli yılların ikinci yarısında anlaşılmıştır.

Kedilerin beslenmesi, Taurinin önemi, Kükürt, Aminoasit, Lezyon

Yavuz, H. M. (1997). ''Kedilerin beslenmesinde taurinin önemi''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(1-2-3), 135-140.